Somogyi felvágott diétás változatban is

Kategória: Disznóhúsok, Hideg ételek

Nagy szalonnakockákat tartalmaz a paprikás ízesítésű somogyi csípős – vagy nem csípős, ízlés szerint. Érdemes otthon is kipróbálni az elkészítését. Egy húsdarálón és botmixeren kívül semmilyen felszerelést sem igényel, a vastag műbél kanállal is betölthető. Akár folpackkal bélelt püspökkenyér formában is készülhet, csak érdemes lepréselni valamilyen nehezékkel, hogy kevésbé legyen szétesős, amikor kihűl.

1 kg sovány hús (comb, lapocka)
30 dkg zsírszalonna vagy csirkemell
1 dkg szép színű édes paprika
1 tk erős paprika (elmaradhat)
1 tk őrölt bors
3 gerezd fokhagyma
2 dkg só

A szalonnát 2×2 centis kockákra vágom és 2-3 percre lobogó forró vízbe teszem. Onnét kivéve szűrőkanállal leszűröm és hagyom kihűlni. A húst aprólyukú tárcsán ledarálom, majd összeturmixolom a zúzott fokhagymával, a fűszerekkel, pici hideg vízzel, a sóval és belekeverem a kihűlt szalonnakockákat. Vastag műbélbe (bármelyik bevásárlóközpontban van 10 cm-es) töltöm – vagy mint a képen is látható, a sonkaprésbe teszem – majd a végei elkötése után, egy órát abálom 80 – 90 fokos (épp csak gyöngyöző) vízben. Utána hideg vízbe téve, gyorsan kihűtöm.  Ha nem bélbe töltjük, hanem formába, akkor sütőben, lehetőleg légkeveréssel kell hőkezeljük, nem meríthetjük vízbe. Egy ilyen vastagságú felvágottat 2 – 2,5 órán át kell 80 fokon aszaljunk, mert a levegőben lassabban melegszik át a közepe is.  Hűtőben egy hétig áll el, vagy adagonként fóliába csomagolva kitűnően fagyasztható.

A diétás változathoz a megtisztított csirkemellet nagyobb kockákra vágom és megszórom kevés sóval, borssal. Ezek mennyiségét levonom a masszába kevert fűszerekéből, nehogy elsózzam. A szalonna helyett ezt keverem az alap masszába, minden más ugyanúgy készül. Arra számítani kell, hogy a csirkemelles változat egészen száraz, szinte semmi zsír sincs benne, ettől a szeletek könnyebben törnek. Érdemes kicsit több vízzel készíteni a masszát, vagy egy szelet szalonnát beledarálni.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Somogyi felvágott diétás változatban is”


  1. L. Krisztina says:

    Már annyiszor olvastam itt nálad a felvágott házi készítését, hogy elhatároztam kipróbálom:)) Majd beszámolok milyen lett:))Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: