Jó sütemény – dédnagyanyám szakácskönyvéből
A recept ezen a címen szerepel ebben régi, kézírásos szakácskönyvben. Jó példa arra, hogy egyszerű eszközökkel, olcsó anyagokból, kevéssé bőséges időkben is képesek voltak finomságot varázsolni.
50 dkg liszt
20 dkg zsír
20 dkg cukor
1 cs sütőpor
1 tojás sárgája
1 egész tojás
fahéj
szegfűszeg
Gyúrjunk a hozzávalókból közepesen kemény tésztát. Ha ragadna, gyúrjunk hozzá még egy kis lisztet, ha töredezik, pár kanál tejfölt. Lisztezett deszkán nyújtsuk 3 mm vékonyra. Akinek nem megy a deszkán való nyújtás, a száraztészta készítő gép hengerei között is átengedheti. Az eredeti recept szerint szúrjuk ki gyűrűkké, kenjük meg tojással és szórjuk meg nagyszemű kristálycukorral. Szerintem úgy már túl édes, meg különben is a mai kristálycukrok nem mutatósak, túl apró szeműek. A képen látható dupla csillagokat egy 5-6 cm-es csillagformával szúrtuk ki, a közepét egy kisebbel, és az onnan kijött kis csillagokat elfordítva tettük a luk fölé. Pár szem dekorcukrot szórtunk a tetejére. Kicsit több munka, de még finomabb: köröket kiszúrni, majd minden másodiknak a közepét kisebb karikával. A teli karikát kenjük meg pikáns lekvárral, tegyük rá a lukasat és úgy süssük meg.