Karácsonyi leveles pogácsa
Karácsony ugyan az édes ízek fő szezonja, jól tud esni egy kis sós süti is, hígítani a tömény édességet.
Nem túl bonyolult az elkészítése, csak annyira kell előre gondolkodni vele, hogy pihenhessen egy éjszakát a hűvösön.
Szinte elronthatatlan recept és a gyönyörű leveles pogácsák titkot őriznek, csak kóstolásra derül ki, hogy sajtosak.
50 dkg liszt
15 dkg margarin
10 dkg disznózsír
fél kocka élesztő
2 tojás
tejföl
só (bors, szerecsendió)
20 dkg reszelt sajt
A margarint és a zsírt (fontos, hogy kétféle legyen) morzsoljuk el a liszttel, majd adjuk hozzá a tojásokat, sót és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható, rugalmas tésztát kapjunk. Érdemes kipróbálni a szerecsendiós ízesítést, nagyon jó passzol a sajthoz. Ha iszogatáshoz szánjuk nyugodtan szórjunk bele őrölt borsot is.
Nyújtsuk ki jó vékonyra a tésztát és szórjuk rá a reszelt sajtot. Csavarjuk fel a bejglihez hasonlóan, majd épp csak lapítsuk le egy kicsit a sodrófával, hogy hosszában is össze tudjuk hajtogatni. Csomagoljuk fóliába és tegyük hideg helyre, hűtőbe éjszakára.
Másnap nyújtsuk ki viszonylag vastagra (kb. 2 cm) és éles késsel kockázzuk be a tetejét. Szaggassuk ki 3 – 4 cm-es kiszúróval és kenjük meg a tetejét tojással. 180 – 190 fokos sütőben süssük szép pirosra.
Ez nagyon jó recept, már viszem is!
Az élesztőt futtatod, vagy csak morzsolod a lisztbe?
Még egy kérdés. Keleszteni mikor kell? A sajttal való szórás előtt, vagy csak másnap
szaggatás előtt? Köszi a választ.
Elég lenne morzsolni, de egész kevés vízben feloldva szoktam beleönteni, így biztos egyenletesen eloszlik.
Különösebb kelesztésre nincs szükség. Kiszaggatod és a tepsire téve hagyod állni 10 percet. Ez alatt kicsit elindul, és mehet a sütőbe. Így lesz inkább leveles jellegű, mint kelt.
Kedves Jókaja!
Megcsináltam a pogácsát a leírtak szerint, de egyáltalán nem lett leveles.
Mi lehet a gond?
Üdv
m
Kedves Monik!
Igazából csak tippelni tudok 🙁 Talán átok ülhetett a sajton és inkább összeragasztotta, mint elválasztotta a rétegeket.