Karácsonyi menü

Kategória: Egyebek

karacsonyi-asztal-1

Elértünk a Karácsony előtti recept- és ötletroham végéhez. Szerintem már csak apróbb improvizációk előtt állunk, az ünnepi étrend legtöbbünknél már összeállt. Ez alól egyedül én vagyok kivétel, mert még fogalmam sincs mi lesz azzal az őzcombbal, ami a hűtőben lapul. Ilyen sem volt még, hogy ne tudnám egy héttel előre, mit is eszünk a családi összejövetelen. Oka persze van és az egészen prózai: még nem láttam a húst. Fagyottan kaptam, most olvadozik, immár harmadik napja a hűtőben. Majd ha már ki tudom csomagolni, kézbe tudom venni, akkor látom, hogy alkalmas-e egyben sütésre, párolásra, vagy valamilyen ragufélét kell kitaláljak belőle. Azért rossz egyik esetben sem lesz, abban erősen bízom.

Lássuk hát, no nem a medvét – arra még februárig várnunk kell – hanem a tervezett menüt.

Ma ebédre mákos guba, mert adni kell a finom hagyományoknak.

Szenteste (hármasban):

borleves
lazacfilé, rásütött rokfortos kéregben

Karácsony első ünnepe (heten üljük körül az asztalt):

gombaesszencia (Ági nyomán)
őz valamilyen módon

Karácsony második ünnepe:

nem ismerjük a menüt, Sógoréknál lesz vendégségben a szűk család (kb. 25 fő). Ezáltal jó dolgunk van, mentesülünk a főzés alól, csak a 8 literes cseréptálat kell telesüssük töltött káposztával.

Vasárnap, ami idén Karácsony harmadik ünnepének számít:

Éhen biztos nem halunk, de van egy pici rossz érzés bennem, a bizonytalanságok miatt, amikről persze tudom, hogy meg fogom oldani.

1. frissítés:

Kiolvadt a hús, egy szép, egész comb volt a zsákbamacska. A külsejéről leszedtem a hártyákat és bőnyegeket – nem volt sok – szalonnával megtűzdelve került a páclébe, egy napra. A pácléhez néhány deci vízzel főztem egy fűszerkivonatot szegfűbors, hagyma, fokhagyma, borókabogyó, babérlevél, koriander mag és mustármag keverékéből. Felöntöttem egy üveg idei szekszárdi bikavérrel és ebben tettem hűvösre a húst.

Szerintem holnap este némi zöldség kíséretében beteszem a sütőbe 80 fokra és ott felejtem éjszakára. Első ünnepen csak a levéből kell mártást sikeríteni és a húst kell nagy lángon pirítani egy kicsit.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Karácsonyi menü”


  1. szepyke says:

    Áldott, békés Karácsonyt! Húsvétra meglesz a 200.000????

    Szerintem igen!:))

    (szepy jósda…)


-->

Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos