Karácsonyi tallér
Amolyan biztonsági sütemény, amit hetekkel előre le lehet készíteni, és bármikor elővehető, még abban az elképzelhetetlen esetben is, hogy kifogynánk a sütiből. Ennél sokkal nagyobb esélye van a váratlan vendégnek, meglepetésszerű meghívásnak, ahova saját készítésű sütivel igazán jó megérkezni. A megsütése sem nagy varázslat, hamar megvan és szinte letehetetlen elrontani.
15 dkg vaj
15 dkg cukor
10 dkg zabpehely
10 dkg darált mandula vagy dió (esetleg vegyesen)
10 dkg liszt
fél zacskó sütőpor
1 tojás
mazsola
reszelt narancshéj
csipet só, vanília, fahéj, szegfűszeg, esetleg gyömbér és kardamom
A vajat keverjük habosra a cukorral, a tojással é s a vaníliával. A lisztet keverjük össze a zabpehellyel, a sütőporral és a fűszerekkel. Keverjük össze a cukros vajjal és a mazsolát meg a narancshéjat is keverjük el benne. Ha kisebb volt a tojás, előfordulhat, hogy túl kemény lesz a tészta, pár evőkanál tejjel hígíthatjuk.
Vizes kézzel formázzunk kis gombócokat és egymástól tisztes távolságban sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsibe. Sütés közben keksz vékonyságúra szétterülnek, kell a hely hozzá. 180 fokos sütőben 10 – 121 perc alatt sül meg. Épp csak egy kis színt kapjon, különben megég a mazsola.
Ne spóroljunk a fűszerekkel, ennek az a lényege, hogy nagyon illatos, nagyon aromás legyen. Éppenséggel lehet cifrázni csokibevonattal, mintázással, de az ízéből nem hiányzik (ilyet se írtam még le csokival kapcsolatban), legfeljebb szebb lesz tőle.