Karamelles belga kekszek

Kategória: Aprósütemények

Belgiumban dolgozott rokonainktól származik a recept. A belga édességek, köztük a kekszek is, híresen finomak – nem véletlenül népszerűek annyira, hogy rengeteg a házilag utánozható recept.

Ennek az egyébként egyszerűen és gyorsan elkészíthető receptnek meghatározó összetevője a szirup. Flamand vidéken létezik egy mézhez hasonlóan sűrű, karamellás szirup, azzal készítve hasonlít legjobban az eredeti belga kekszekre. A beszerzési forrásaink és kísérletező kedvünk szerint érdemes többféle sziruppal kipróbálni, egészen a juharszirupig. Mindegyikkel más állagú és ízű lesz a végeredmény, egyben azonban biztosak lehetünk, egyik változat se fog a nyakunkon maradni. Lehet használni hozzá a keksznyomó kézi készüléket, de akinek nincs – én is ide tartozom – az nyugodtan sodorja hengerré, és hűtés után vágja szeletekre. Lehet különféle kiszúró formákkal díszítést nyomni bele.

3 dl szirup (karamell, kandiscukor, melasz, juhar, stb.)
5 dkg barna cukor (elmaradhat, ha édes a szirup)
20 dkg vaj
1 cs sütőpor
késhegynyi só
1 tk fahéj
kb. 45 dkg liszt

A szobahőmérsékletű vajat keverjük habosra, majd keverjük bele a szirupot, cukrot, fahéjat és a sót. A lisztben keverjük el a sütőport, majd adjuk a kikevert vajhoz és keverjük tésztává. Szobahőmérsékleten meglehetősen lágy tésztát kell adjon, amit a liszt mennyiségének óvatos változtatásával állíthatunk be. Formázzunk hengert belőle, csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe 1 – 2 órára.

Mivel a tészta elég édes, igyekezzünk vékonyra szeletelni, amikor a hűtőben megkeményedett. 160 fokos sütőben 12 – 15 perc alatt megsül, vigyázzunk, ne barnítsuk meg, nehogy keserűvé váljék.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: