Mákos mascarpones torta

Kategória: Torták

makos-mascarpones-torta

Nagyon finom, csupa krém torta fogyott el percek alatt, igaz nem hatalmas adag. 7 – 8 szájnál nagyobb társaság esetén érdemes egy szorzótényezőt tenni a számológépbe.

Az alap omlós tészta lapult a krém alatt, aminek nagy előnye, hogy másnapra sem ázik el. A tészta a fagyasztóban volt, egy előző sütés maradékaként. Nem tudom mekkora adag volt, olyan 30 dekának saccolom. A nagyobbacska tortaforma aljára épp ki lehetett nyújtani.

5 dkg porcukor
10 dkg vaj
15 dkg liszt
1 tojás
késhegynyi sütőpor

A lágy vajat keverjük habosra a cukorral, majd tovább keverve – lehetőleg géppel – dolgozzuk bele a tojást. Végül a lisztet is keverjük bele. Nyújtsunk egy lapot a tortaforma fenekére, villával szurkáljuk meg és 200 fokon 10 – 15 perc alatt süssük meg, majd hagyjuk kihűlni.

2 dl tejszín
2 dl tej
5 dkg keményítő
8 dkg mazsola
10 dkg darált mák
30 dkg (házi) mascarpone
2 ek méz
reszelt narancshéj

A narancshéjat tegyük a tejbe és melegítsük forrásig, de ne forraljuk fel. Hagyjuk állni 20 percig, majd szűrjük le. Ismét melegítsük meg és tegyük bele a mazsolát, hadd dagadjon vagy 10 percig, és oldjuk fel benne a mézet. Utána töltsük bele a hideg tejszínnel simára kevert keményítőt és a mákot. Főzzük sűrűre, folyamatosan keverve, nehogy lekozmáljon. Szinte kemény legyen, mert a krémsajt belekeverésétől hígulni fog. Amikor kihűlt keverjük össze a mascarponeval és simítsuk a torta tetejére. Tegyük a hűtőbe, hogy alaposan áthüljön. Remekül el van ott másnapig, lehet előre dolgozni.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos