Sonkás sajttekercs, nem is sonkával
20 dkg főtt sonka
30 dkg eidami sajt
1 dl tejföl
5 dkg vaj
1 kk reszelt hagyma
bors
A sajtot mikrosütőben (vagy forró vízben) felolvasztjuk. Fél centi vastagra nyújtjuk. A sonkát megdaráljuk, kissé megborsozzuk, a vajjal kikeverjük, és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy sűrű krém legyen. A sajtra kenjük, a sajtlapot szorosan összegöngyöljük, alufóliába csomagoljuk, és jól lehűtjük. Csak akkor szeleteljük fel, ha már jól megkeményedett.
Eddig az eredeti recept. Nem is én lettem volna, ha szó szerint megcsinálom 😉 Húsvéti asztalra szántam, amin amúgy is van sonka, így hát a változatosság kedvéért a kolbászkrémmel párosítottam össze.
A sajtot a gyári vákuumfóliájában betettem a sütőbe, és 80 fokra állítva, légkeveréssel, addig melegítettem, amíg szépen elfolyt. Akkor egy üveg „deszkán” kinyújtottam, nagyjából annak méretére. Először megpróbáltam rendesen, sodrófával nyújtani, de sokkal hatékonyabbnak bizonyult a kezemmel széttapicskolni.
Hagytam kicsit hűlni, mert a kolbászkrém elég kemény, nem lehetett elkenni rajta. Úgy kentem rá, hogy egy oldalán szabadon hagytam egy csíkot. Így feltekeréskor nem tudott a helyezkedő krém kifolyni, szebb lett a végeredmény.
Összecsavartam és befolpackozva hűtőbe tettem.
Csak tálalás előtt szeleteltem fel, és helyeztem el a sonkák mellé a tálra.