Szűzérmék nyári vargányával

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Disznóhúsok

Pénteken módom volt Gyöngyösön piacolni. Nem tudom más napokon mennyire jó a piac, de pénteken nagyon.

Egy pesti piacnál lényegesen több a termelői áru, és kevesebb a nagybaniról származó egyenzöldség.

Az elmúlt időben volt eső is, aszaló forróság sincs, így aztán termett is gomba a közeli hegyekben. Igaz, hogy a nyári gombák szokása szerint elég sok volt benne a kukacos, de legalább a pesti 3-5 eFt-os ár helyett 900 Ft volt egy kiló vargánya.

Két nemes alapanyag került egy tányérra ebben a gyorsan elkészíthető fogásban.

50 dkg szűzpecsenye
30 dkg vargánya
1 pici fej hagyma
5 dkg húsos füstölt szalonna
2 evőkanál tejszín
só, bors, kakukkfű

barna rizs

A rizs főzésével célszerű kezdeni, mert a barna sokkal tovább fő, míg megpuhul. Kevés olajon futtassuk meg, szórjuk meg fűszerekkel és öntsük fel a fehér rizshez szükségesnél több vízzel. Nálunk ez a kuktában készül. A fehér rizst elég 5 percig szuszogtatni, majd kikapcsolva hagyni a saját gőzében megpuhulni. A barna rizst 20-25 percig is forraltuk, hogy tényleg ne maradjon ropogós.

A gombát tisztítsuk meg és vágjuk centis kockára. Vágjuk apróra a hagymát és a szalonnát is kockázzuk fel.

Olvasszuk ki a szalonna zsírját. A megtisztított, 2-3 cm vastag szeletekre vágott, megborsozott húst tegyük a forró zsírra és süssük erős lángon 2 percig. Fordítsuk meg és a második oldalán is süssük 2 percig. Közben sózzuk meg a már megsült oldaláról. Ha elkészült, tegyük előmelegített tányérba és takarjuk le alufóliával, hogy ne hűljön ki.

A serpenyőben maradt zsírra dobjuk rá a hagymát és pirítsuk sárgára. Adjuk hozzá a gombát és azzal is pirítsuk erős lángon tovább. Amikor már megpirult, szórjuk meg kakukkfűvel és sóval. Öntsünk rá kevés tejszínt és forgassuk össze, hogy bevonja a gomba darabokat, de nem legyen bő leve. Tegyük vissza a húst a forró gombaraguba és zárjuk el a lángot alatta. Kicsit egyszínűen barna lett, de annál finomabb volt az íze.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos