Törökméz
Az alap receptet, sok keresgélés után Ana blogján találtam meg. Ez hasonlít legjobban a gyerekkori emlékekben őrzött, vásári finomságra.
1 csésze cukor (2 dl)
2 ek méz
1,5 tk szódabikarbóna
Mindenek előtt azzal kell kezdeni, hogy magad mellé készítesz egy tányért vagy tálcát, amire majd kiöntöd a karamellt, és vékonyan beolajozod a felületét, mert nagyon csúnyán fogsz beszélni, ha ezt elfelejted, és ráköt a tányérodra az egész.
A cukrot és a mézet összekeverem egy kis lábosban. Kissé nehezen áll össze, ramatyul néz ki (kevés a méz hozzá), de szükséges lépés ez. Elég erőteljes tűzön melegíteni kezdem. Amint kezd egy picit barnulni a tűzet takarékra teszem és kevergetve addig főzöm, amíg nem lesz szép halványbarna színe. Ekkor lehúzom a tűzről és gyorsan beledobom a másfél teáskanál szódabikarbónát. Amilyen gyorsan csak tudom összekeverem alaposan, nehogy maradjon valahol egy fehér porcsomó. Jól fel fog habzani az egész.
Egy mozdulattal az olajos felületre borítom és hagyom egy óráig száradni. Nem szabad piszkálni (ez tényleg fontos, mert összeesik a habos szerkezete). Egy óra elteltével lepattintom a tányérról/tálcáról és egy késsel vagy jégtörővel apró darabokra töröm. Lezárva legalább 6 hónapig eláll.
Eddig az alap recept. Én egy szilikonos sütőpapírt még meg is olajoztam, arra öntöttem. Kihűlés után szépen lehúzható róla a papír. Szabályos formára vágni reménytelen, fogadjuk el szépnek az összetörtet. A vásári árusok is fűrésszel darabolták. Próbáltam durvára tört dióval is dúsítani. Finom az is, de kevésbé habosodik fel, és jóval alacsonyabb a nosztalgia faktora.
Imádom a törökmézet. Ezt tutira megcsinálom, szerintem még ma.
Nagyon fincsi lett,köszi a receptet^^ a szentségelés megvolt mert béna voltam és azthittem nem jön fel annyira és csak félig olajoztam ki a tálat…de aztán nem lett belőle akkora probléma…viszont…azt nem árt megjegyezni, hogy le KELL zárni légmentesen,mert másnapra felveszi a levegő nedvességtartalmát és megolvad és szétmállik,valamint nem lesz ropogós.
Megcsináltam, de nekem nem jött fel, mondhatni keménycukorka lett belőle.
azért nem jött fel, mert túl forró lett a cukor, mondhatni elégett… 180 fokra kell főzni a cukrot ahhoz, hogy kiváló legyen a minőség
én úgy ismertem a receptet, hogy 10 dk cukor mennyiséghez 3ml vizet kell adagolni, hogy az égést elkerüljük, de megcsináltam így és isteni lett
ha apróra töröd a meghűlt anyagot és megszórod mogyoróval, dióval, egy adaghoz egy nagy kanál vanília fagyival elkevered, pohárba töltöd és megcsorgatod mézzel, akkor igazi 5 csillagos könnyű desszert lesz belőle
két ostyalap közé kenve isteni
Bizony, csak olyankor eleve az egyik lapra kell önteni és még frissen befedni a másikal. Ha megkeményedett, már késő.
Ez mind nagyon szép,azonban a valódi, vásárokon árult törökméz nem pusztán szódabikarbónás, égetett cukor. Ez csak utánzata a valódi, tojásfehérjével készült ropogós és a régi időket idéző TÖRÖKMÉZNEK
Tomaso mesterszakács
Jó, jó de akkor a vásárosok hogy csinálják??? (Én is azt szeretem) Ez valami akkora nagy titok, vagy olyan nehéz, hogy otthon elkészíthetetlen??? Miért nem azt a receptet írják itt??? Lehet, hogy abba a kelő nap sugara kell, meg 777x jobbrafelé keverni… Felfoghatatlan!