Törökméz

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Sütés nélkül

Az alap receptet, sok keresgélés után Ana blogján találtam meg. Ez hasonlít legjobban a gyerekkori emlékekben őrzött, vásári finomságra.
torokmez

1 csésze cukor (2 dl)
2 ek méz
1,5 tk szódabikarbóna

Mindenek előtt azzal kell kezdeni, hogy magad mellé készítesz egy tányért vagy tálcát, amire majd kiöntöd a karamellt, és vékonyan beolajozod a felületét, mert nagyon csúnyán fogsz beszélni, ha ezt elfelejted, és ráköt a tányérodra az egész.
A cukrot és a mézet összekeverem egy kis lábosban. Kissé nehezen áll össze, ramatyul néz ki (kevés a méz hozzá), de szükséges lépés ez. Elég erőteljes tűzön melegíteni kezdem. Amint kezd egy picit barnulni a tűzet takarékra teszem és kevergetve addig főzöm, amíg nem lesz szép halványbarna színe. Ekkor lehúzom a tűzről és gyorsan beledobom a másfél teáskanál szódabikarbónát. Amilyen gyorsan csak tudom összekeverem alaposan, nehogy maradjon valahol egy fehér porcsomó. Jól fel fog habzani az egész.
Egy mozdulattal az olajos felületre borítom és hagyom egy óráig száradni. Nem szabad piszkálni (ez tényleg fontos, mert összeesik a habos szerkezete). Egy óra elteltével lepattintom a tányérról/tálcáról és egy késsel vagy jégtörővel apró darabokra töröm. Lezárva legalább 6 hónapig eláll.

Eddig az alap recept. Én egy szilikonos sütőpapírt még meg is olajoztam, arra öntöttem. Kihűlés után szépen lehúzható róla a papír. Szabályos formára vágni reménytelen, fogadjuk el szépnek az összetörtet. A vásári árusok is fűrésszel darabolták. Próbáltam durvára tört dióval is dúsítani. Finom az is, de kevésbé habosodik fel, és jóval alacsonyabb a nosztalgia faktora.

 

%d blogger ezt szereti: