Üveges volt az Apám? – ólomüveg mézes vegyes eredménnyel

Kategória: Aprósütemények, Technikák - trükkök

olomuveg-mezes-1

Körbejárt a blogokon ez a recept, én Kiskuktánál találkoztam vele először. Egyből láttam, hogy ez része lesz az idei ajándékosztásnak. Párom – jó főnök módjára – minden évben valami apróságot ajándékoz a munkatársainak. Meg lehetne venni 70 db apró mikulást, de amit ilyen mennyiségben meg lehet fizetni, az olyan hitvány csokiutánzatból készül, hogy nem szívesen adnánk senki kezébe. Ez viszont mutatós, finom és személyes is egyszerre.

Hogy került Apám a címbe? Nem úgy, hogy üveges lett volna, de azért csak van köze hozzá. A meglátott receptből csak az üvegezés ötletét vettem át, a tésztánál maradtam az Apámtól tanult mézesnél. Abból már biztos több, mint egy mázsa elkészült az idők folyamán, bejáratott recept, meglepetés kockázata nélkül lehet nekiállni. A fűszerezésen azért csak változtattam egy kicsit, mert nagyon megfogott Kiskanál Orsi gyömbéres keksze. Így aztán az eredeti mézesbe csak az eredetihez képest dupla mennyiségű fahéj és gyömbér került, fele mennyiségű szódabikarbónával.

Nem kaptam piros, töltetlen savanyúcukrot, csak sárga / narancs vegyeset. A gyári zörgős zacskójával együtt betettem egy vastagabb fólia zacsiba, és a húsklopfolóval jól agyonvertem. Púposan belelapátoltam a kiszúrt karikákba és 180 fokon megsütöttem. A tapasztalatom az, hogy inkább 4 perc kellett neki, mint 5, és inkább 170 fok, mint 180. Ha színesedni kezd a tészta és pirulni a cukor, már nem olyan szép, és könnyen megkeseredik.

Természetesen nem volt elég a megvett cukor, amit tudtam előre, hiszen szerettem volna  pirosa és zöldet is. Kísérlet képen két kanál kristálycukrot összekevertem pár csepp ételfestékkel, és három lukat azzal töltöttem meg.  A próbálkozás teljes kudarccal végződött. Nem tudom, hogy a savanyú cukorhoz adott sav, vagy a glükóz szirup teszi alacsonyabbá az olvadáspontját, de a kristálycukornak esze ágában sem volt megolvadnia. Ott maradta az összeragadt zöld cukorkristály réteg, ami így ólomüveg helyett inkább tavaszi rétre emélkeztetett. Lehet, hogy feltaláltam valamit Húsvétra?

 


1 hozzászólás a recepthez: “Üveges volt az Apám? – ólomüveg mézes vegyes eredménnyel”


  1. Kiskukta says:

    Szépek lettek, nekem is hasonló volt a gondom, nagyon hasonló színűek voltak a cukorkák, de eszembe se jutott, hogy kísérletezgessek cukorral, kár hogy nem jött össze neked, de jó volt az ötlet! Köszi a linket!Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos