Húsvéti tojás festése – természetes anyagokkal

Kategória: Egyebek, Technikák - trükkök

Ugyan még csak az imént kezdődött a Böjt, azonban mindjárt itt a Húsvét is.

Elmaradhatatlan kelléke a színesre festett tojás, amit akkor is érdemes természetes anyagokkal készítenünk, ha a tojásfestékek sem lehetnek mérgezőek.

Azt is érdemes előre felderíteni, hogy hol kapunk fehér héjú tojást, mert az élénk színek azon érvényesülnek jobban, nem a barnán. Egy időben szinte csak fehér héjú tojást lehetett kapni, akkor a barnához a tanyasi képzete társult, az volt a keresett. Azóta szinte csak barna héjút tojó állományt tartanak, most a fehér számít ritkaságnak.

Ez a gyűjtemény eredetileg a Kifőztük receptújság húsvéti számában jelent meg. A jobb oldalon látható címlapképre kattintva ingyen feliratkozhat a lapra, és letöltheti a gépére.

Egyes színekhez már célszerű előre gyűjteni a hozzávalókat, pl. a kellő mennyiségű hagymahéj is kevés háztartásban jön össze egy hétvégén.

Minden receptben közös az, hogy a festékes vízhez adjunk pár evőkanál ecetet, a tojás héjának így megmart felületén jobban megtapad a festék. Ezt a recepteknél már nem írom le. Természetesen a tojásokat mindig előre megfőzzük, amikor a szövegben tojást említek, akkor kemény tojásról van szó. Bármivel is színezzük a tojásokat, időnként meg kell forgassuk a lében, hogy az egymáshoz vagy az edény, üveg falához érő pontokon is megfogja a festék. Amikor a megfőtt tojásokat kivesszük, hagyjuk lecsöpögni, megszáradni, majd egy konyhai papírtörlőre csöpögtessünk étolajat, és ezzel töröljük át őket. A matt tojások tompán fénylővé válnak, a színárnyalat erősödik. Ne feledjük, hogy a színek nedvesen erősebbnek látszanak, mint száradás után. Ezt vegyük figyelembe, amikor arról döntünk, kivesszük-e már a tojásokat.

Kék

Egy kis fej vörös káposztát vágjunk apróra, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje és főzzük fél órán át. Hagyjuk kihűlni, mert ez a festék csak hidegen használható. Ne ijedjünk meg a vöröses színétől, a tojáson kék lesz.

Bronzvörös

Talán ez a legismertebb a természetes színezők közül, a hagymahéj. Gyűjtsük a vöröshagyma zörgősre száradt, külső leveleit, majd annyi vízzel, ami ellepi, főzzük fél órán át. Azon melegében tegyük bele a tojásokat. Minél tovább hagyjuk benne, annál sötétebb  lesz a színe. Ezt a színt érdemes barna héjú tojásra festeni, mélyebb árnyalatot kapunk.

Lila

Ez is hagymahéjjal készül, de ehhez a lila hagyma héját kell gyűjtenünk. Az eljárás megegyezik az előzővel.

Sötétbarna

Ehhez főzzünk nagyon erős kávét, amit meginni nem mernénk, a tojásoknak nem megy ki az álom a szeméből. A kihűlt kávéba áztassuk a tojásokat, és hagyjuk benne akár egy napig is.

Narancssárga

4 evőkanál paprikát adjunk a negyed liter vízhez, és ebben főzzük a tojásokat fél órán át. Ennél a receptnél nem kell előre megfőzött keménytojással indulni, mehet bele nyersen.

Rózsaszín

Ez az egyik olyan szín, ami csak fehér héjú tojáson látszik, viszont rögtön kétféle anyaggal is festhetjük, persze kétféle árnyalat lesz belőle.

Az egyik a cékla, aminek a leve a kezünket lilára fogja ugyan, de a tojás héján inkább erőteljes, pinkes rózsaszín lesz. A lében áztatás idejével tudjuk az árnyalat mélységét szabályozni.

A másik anyag a csipkebogyó, ami inkább narancsba hajló rózsaszínt ad. Jó erős teát főzzünk belőle, és a kihűlt teába áztassuk a tojásokat.

Zöld

Zöldre sokféle levéllel, növénnyel festhetnénk, de igazán jól a spenót fog, ráadásul fagyasztva is kapható, így korai Húsvétoknál sem jövünk zavarba.  Főzzük egy fél órát a spenót leveleket, vagy a fagyasztott pürét, majd szűrjük le. A kihűlt lébe áztassuk a tojásokat.

Sárga

Halvány sárgát citrom és narancs héjával is festhetünk. Elég sok kell belőle, célszerű előre gyűjteni és fagyasztani a vékonyan lehámozott, fehér bunda nélküli héjakat.

Erőteljesebb sárgát kapunk, ha a fűszerek között kapható kurkumát használjuk. Mindkettőt főzzük egy negyed órán át, majd tegyük bele a tojásokat és hagyjuk állni, amíg szép színe lesz.

Egy klasszikus szín hiányzik a palettáról, ez pedig az igazán szép, telt piros. Sok mindennel próbálkoztam már, de nem voltam elégedett. Aki birtokában van a biztos receptnek, az kérem ossza meg miden kedves olvasónkkal, egy megjegyzésben.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos