Vaníliás rebarbara torta

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Torták

Időnként érik meglepetések az ember lányát, de ezért jó piacra járni.

Megtetszik egy csomag rebarbara és megveszi. Közben beáll mögé valaki, aki megkérdezi mit fog csinálni belőle. A bizonytalan válaszra, hogy talán kompótot, kap egy recept ötletet, ami állítólag Finnországból származik. Ez alapján készült el ez a torta és meg kellett állapítsuk, nincs is rossz ízlésük a a messzi északon élőknek.

1 nagy csomag rebarbara
2 evőkanál barna cukor

4 dl tejszín
5 tojás sárgája
15 dkg cukor
vanília

20 dkg zabpelyhes keksz
10 dkg vaj
2 evőkanál kakaópor

Törjük össze a kekszet, keverjük bele a kakaót és gyúrjuk össze az olvasztott vajjal. Nyomkodjuk 20 cm-es tortaformába, majd 180 fokos sütőben süssük 10 – 12 percig.

A rebarbarát a spárgához hasonlóan pucoljuk meg. Az egészen zsenge, vékony szálakat nem kell, de ha a körmünket belenyomjuk, érezni fogjuk. Vágjuk kis darabokra.

A tojások sárgáját keverjük ki a cukorral és adjuk hozzá a vaníliát meg a tejszínt. Vízfürdő fölött, folyamatosan keverve főzzük sűrűre. Simítsuk a kisült lapra a krémet, szórjuk rá a rebarbarát és a barna cukorra hintsük meg. Tegyük vissza a sütőbe, ahol 20 – 25 perc alatt kicsit karamellesre sül. Hagyjuk kihűlni, majd mérjük mennyi idő alatt kapkodják el.

 

%d blogger ezt szereti: