Zalahús – ajándék volt, VKF XXX.

Kategória: Disznóhúsok, Hideg ételek

zalahus1a

Népszerű és közismert felvágott, szinte minden felvágottas pultban ott van. Ha az alap parizeren már túl vagyunk, ez sem fog gondot okozni.

Felvágott alapmassza
(lásd a párizsinál)
kockázott disznóhús

A húskockák fűszerei:
(1 kg húsra számolva)
2 dkg nitrites pácsó
2 g fehérbors
0,5 g szerecsendió(virág)
0,3 g gyömbér

Az alapmassza és a hús mennyisége annyi legyen, hogy megtöltse a rendelkezésünkre álló formát. Az alapmassza ebből legalább 20 % legyen, lehetőleg nem több 50 %-nál. A húst abszolút tisztára le kell tisztítani. Zsír, hártyák csúnyán meglátszanak a vágásfelületen. Célszerű az alapmasszához ledarálni a húsdarabok széleit, a közepét pedig felkockázni. Ha megfigyeljük a hú egyes részei eltérő színűek és más vastagságú rostokból állnak. Célszerű a vastagrostú és világos részeket darálni, és a sötétebbeket meghagyni kockának. Látványosabb lesz a végeredmény. A száraz húskockákat a sóval és a fűszerekkel keverjük össze és addig gyúrjuk, amíg a felülete matt, ragacsos lesz. Jó ha befűszerezve áll, mialatt a masszának való a fagyasztóban vacog. Az elkészült masszába keverjük bele a húskockákat és dolgozzuk el egyenletesre. A folpackkal kibélelt formába igyekezzünk minél kevesebb levegőbuborékkal belesimítani a húst. Ráhajtjuk a többi folpackot és a tepsibe tett formát kb. 80 fokon 3 órát hőkezeljük. Hűtőben tartva szépen szeletelhető.

Ilyen műbelet lehet kapni nagyobb áruházakban, vagy Budapesten, a Soroksári úton levő henteskellék boltban (Solvent RT). Akinek van hurkatöltője, azzal könnyen betöltheti, csak utána lesz mit mosogatnia. Egy nagyobbacska tölccsérrel is elvégezhető ugyanez, csak le kellhet vágni a csövét, hogy a darabok kiférjenel a nagyobb lukon. Tölcsérrel nem lesz ennyire feszes, buborékmentes. A bélbe töltött felvágottat épp csak gyöngyöző, 80 fokos vízben abáljuk, egy – másfél órán át. Utána tegyük hideg vízbe, hogy hamar kihűljön.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos