Zsemlegombóc egyszerűen, pl. vadas mellé

Kategória: Köretek, Technikák - trükkök

A vadas receptjénél már írtam, hogy abszolút hagyományos módon, zsemlegombócot főztünk mellé.

A készítés módja azonban – számomra – nem volt hagyományos. Párom tanulta még a szülőfalujában valamelyik szomszédasszonytól. Szerintem ennél egyszerűbb módja nincs is. Külön előnye, hogy ha tojásmentes zsemléből vágjuk a kockákat, tojásallergia által gyötörtek is nyugodtan ehetnek belőle.

Pirítsuk meg a kockára vágott zsemlét. A mai zsemléknek annyira nincs bele, hogy inkább kiflit ajánlok erre. Piríthatjuk serpenyőben kevergetve, zsíron is, de egyszerűbb elteríteni egy tepsin és betenni a sütőbe.

Tegyük akkora tálba a lisztet, amiben majd össze tudjuk keverni. Sózzuk meg és adjuk hozzá a zsemlekockákat is. Forraljunk vizet – legegyszerűbb vízforralóban, mert abból tölteni is fél kézzel tudjuk – majd öntsünk belőle a tálba. Fakanállal keverjük össze és ha még száraz részek vannak benne, töltsünk rá a forró vízből. Nehezen keverhető, összeállt tészta kell legyen belőle.

Sok sós vízbe szaggassunk evőkanállal nagyobb galuskákat és főzzük ki. Szűrőlapáttal szedjük ki, ha már néhány percet főtt a víz tetején is és tegyük serpenyőben forrósított zsiradékra. Forgassuk össze, hogy ne ragadjanak egymáshoz, de az se baj, ha itt-ott megpirulnak kívülről. Frissen a legjobb, de mikróban, lassan melegítve semmi baja se lesz.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos