Cranachan – skót krém

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Krémek

Az eredeti skót recept ízesített tejszínhabból készül. A zsírtartalmát csökkentendő, sovány krémtúró lett az alapja.

0,5 kg sovány krémtúró

2-3 evőkanál méz

0,5 dl whisky

5 dkg zabpehely

1 evőkanál barna cukor

bogyós gyümölcsök (málna, ribizli, áfonya…)

A barna cukrot serpenyőben megolvasztjuk. Belekeverjük a zabpelyhet és együtt pirítjuk pár pillanatig. Sütőpapírra öntjük és hagyjuk kihűlni, majd szétmorzsoljuk az összeállt darabokat.

Simára keverjük a krémtúrót a mézzel és a whiskyvel. Gyümölcsöt teszünk a poharakba, szórunk rá kevés karamellizált zabpelyhet és rákanalazzuk a krémet. A tetejét gyümölccsel és zabpehellyel díszítjük.

Aki zsírosabban szereti, az a felvert tejszínhabot ízesítse a whiskys mézzel.

A recept egy változata megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2012. augusztusi számában.