Skót réteges málnakrém zabpehellyel
A mai nap bolondozni kéne, ugyanakkor Nagyhét is van, ezt sem szabad elfelednünk. Skót viccek helyett egy édességet ajánlok, ami az ünnepi menü méltó befejezése is lehet.
A címben szereplő skótról senki se gondoljon a takarékosságra, ez a benne levő whisky miatt kapta nevét, no meg a zabpehely sem ismeretlen arrafelé.
Abszolút praktikus édesség, nagyon hamar meg van és elég jól előkészíthető, csak a poharakba kanalazást kell tálalás előttre időzíteni.
Málnán kívül készíthetjük eperből és a nyár vége felé nagyon érett szederből is. Utóbbiból egészen fantasztikus, lilás színű lesz.
40 dkg málna, fagyasztott is remek
2 dl tejszín
3 evőkanál méz
3 evőkanál zabpehely
3 cl whisky
Serpenyőben, szárazon kevergetve pirítsuk meg kissé a zabpelyhet, amíg érezni kezdjük a finom illatát.
Keverjük simára a mézet és a whiskyt. A málnát turmixoljuk krémmé. A tejszínt töltsük a habszifonba a mézes whiskyvel együtt. Eddig akár előző nap is megcsinálhatunk mindent, és a zabpehely kivételével a hűtőbe tehetjük.
Tálalás előtt rétegesen töltsük poharakba. Minden tejszínhab rétegre szórjunk pár szem zabpelyhet. A tetejét szórjuk meg a maradék zabpehellyel és díszítsük egy szem gyümölccsel vagy citromfű / menta levéllel.
Szia!
Ha jól látom, ez a Cranachan egyik változata 🙂
Jól látod, csak eredeti nevén kevesen ismerik 😉