Datolyás, mézes gyümölcskenyér – arabosan
Karácsonykor ugyan szezonja van a gyümölcsös kenyereknek, ezt nyugodt szívvel ajánlom máskor is.
Az arab világ süteményeinél oly gyakran alkalmazott eljárás szerint itt sem a tésztába kerül a cukor, hanem utólag öntik rá szirup formájában. Ettől persze nem lehet kézzel szalonképesen megenni, mert fülig ragadnánk tőle, viszont sokkal szaftosabbá válik. Aki meg akarja spórolni még ezt a rövid pluszmunkát is, az tegye a tésztába a cukrot és kínálja egy jó tea mellé.
25 dkg kimagozott datolya
15 dkg rétesliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
0,5 dk olaj
15 dkg barna cukor
3 ek méz
1,5 + 1,5 dl víz
1 nagyobbacska narancs
1 tojás
1 cs sütőpor
késhegynyi só
15 dkg mandula, mogyoró vagy dió
1 ek vanília kivonat
Vágjuk össze a datolyát és forrázzuk le a vízzel. Negyed óra múlva keverjük bele az olajat, a narancs levét és lereszelt héját, a mézet és a tojást. Aki nem szirupozik, az ide keverje a cukrot is.
Másik tálban keverjük össze a liszteket a sütőporral és a darált mandulával. Ne felejtsük ki belőle a sót sem. Ezt a keveréket fokozatosan keverjük bele a datolyás pempőbe. Töltsük kivajazott formába és 170 fokon süssük 45 percig, amikor végezzünk tűpróbát. Közben a cukrot forraljuk fel 1,5 dl vízzel és ezt a szirupot öntsük a sütőből kivett, még forró süteményre. Csak kihűlés után borítsuk ki a formából, mikor már az összes szirupot felitta.