Narancsos tökmuffin

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Sütemények

sutotokos-muffin1a

Leány fáradt. Ilyenkor relaxációs konyházást tart. Persze ehhez este 11-re szedi össze a lelkierőt a napi munka után. Egyik este éppen tökölni volt kedve, és pici fahéjjal megszórva megsütötte a kamrában várakozó tököt. Mivel azonban az élet kegyetlen, másik nap is kellően elfáradt ahhoz, hogy levezetésre legyen szüksége, gyorsan megmentette egy részét egy muffin sütéséhez.

A muffin kicsit nosztalgiasüti is, hiszen felső tagozatos korában az egyik első  a muffin volt, amit megsütött. Ma már nem ragaszkodik leírt recepthez, érzésre is meg tud alkotni egy újat, legalább is minálunk ez még új volt.

A cím nem pontos, hiszen nem csak tökből készül, van benne liszt is. Azért így is egészen tökös muffin lett.

20 dkg sült tök
25 dkg liszt
1 tojás
2 narancs héja
1 narancs leve
10 dkg cukor
kb. 2 dl tej (a narancslé mennyiségétől függ)
1 zacskó sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
dió
mazsola

A lisztet összekeverte a sütőporral. A forgókésessel simára keverte a tököt, a tojást  és a cukrot. Beleszórta a narancshéjat és hozzátöltötte a narancs levét meg a tejet. Beledolgozta a lisztet, majd belekeverte a durvára vágott diót és a mazsolát. Már ekkor csodás narancsillat terjedt a lakásban. A tepsibe papírokat tett, kétharmadig rakta a tésztával és a tetejére barna cukrot szórt. 200 fokos sütőben, kb. 20 perc alatt sült meg, ekkor már nem ragadt a tűre. A tetejére olvadt cukor ropogós karamelles kéregként koronázza.

Ennyi narancs árnyékában a tök íze külön nem érezhető, viszont csodálatosan szaftosan tartja a tésztát, a színe meg egyenesen fantasztikus. Azt tudtam, hogy a narancs héjában illóolajok vannak, de hogy ettől a süti is ilyen illékonnyá válik?

 


1 hozzászólás a recepthez: “Narancsos tökmuffin”


  1. solier says:

    Ez tök jó recept! 🙂Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos