Gépsonka házilag

Kategória: Disznóhúsok, Fogyókúra, Hideg ételek, Kímélő ételek, diéta

Sikerült házilag gépsonkát előállítanom, ami az olcsón kapható disznóhúsok korában még spórolásnak se rossz, és meg azt is tudom, mit eszem. 😉

A szépen megtisztított combot / lapockát nagyobb kockákra, szeletekre vágom. Fél – egy deci vízbe belenyomok két gerezd fokhagymát, pici fehérborsot, szerecsendiót és kiló húsonként 2-3 deka sót. Az egészet a húsokra öntöm, jól összekeverem és egy jól záródó edényben be a hűtőbe.
1-2 napig, többször kevergetve érlelem. Szűrőbe rakva lecsöpögtetem, majd elkeverek benne egy jó evőkanál kristályos zselatint, hogy jobban összetartsa (marhafóbiások elhagyhatják, szétesni akkor sem fog 🙂

Kibélelem a sonkaprést folpackkal és beletöltöm a husit. Elrendezem, hogy lehetőleg ne maradjon benne levegő. Lepréselem és egy tepsi vízbe állítva beteszem a sütőbe. 70-80 fokon aszalom, kb. 2 órán át.

Kihűtöm, hűtőbe teszem néhány órára, hogy a zselatin megköthessen. Szinte zsírmentes, így jól illik kímélő vagy fogyókúrás menübe.

A sonkaprést sok évvel ezelőtt árulta a Magyar Konyha szerkesztősége, de ma is gyártják. Megnézhető az alabbi internet oldalon:
http://www.mm-erd.hu/sp1t_m.htm

 


7 hozzászólás a recepthez: “Gépsonka házilag”


  1. Vera says:

    Szia !

    Egyetlen kerdes:
    ezt a sonkat sonkapres nelkul hogy lehetne kivitelezni?
    Van valami otleted?

    Koszi

    szep napot

    vera

  2. jókaja says:

    Bármivel lepréselheted! Vízzel töltött befőttes üveg, konzervdoboz, tisztára sikált kő, tégla…

  3. Polla says:

    Ha prés nélkül készítem, akkor is vízzel teli tepsibe kell állítani?
    Vagy tulajdonképpen mi annak a célja?
    Másik kérdésem. Ha préselem a pácolt húst, akkor valószínűleg levet ereszt. Az hogyan fog eltávozni? mert gondolom a présből kicsepeg, de mi van ha én őzgerinc formát használok?

  4. jókaja says:

    Két okból célszerű vízbe állítani. Egyrészt nem sül meg, ha a sütő túl meleget találna csinálni, másrészt nem kell sütőt takarítani, ha az esetleg kicsöpögő dolgok vízbe kerülnek.

  5. Csilla says:

    Szia!Egesz lapockabol is meg lehet csinalni?
    Koszonom,Csilla

  6. jókaja says:

    Kedves Csilla! Meg lehet, csak nehezebb „tömöríteni”. Nem túl szép, ha lyukak maradnak benne. 🙁

  7. Raid Xavér says:

    Gépsonka és társai klszítéséhez ha darabolt húsból készítjük.

    1/3 részből un. prádot készítünk /nagyon finomra darált vagy aprítóglppel készült húspempő
    Fűszereket 1 dl hudegvízzel elkeverjük
    Az anyagokat keverőtálba tesszük
    Kézzel 20 perc, géppel 10 perc keverés
    Formába teszük jól eligazgatva lezárjuk a présformát és 48 órára hűtőbe tesszük
    Azt követően a formát 4-6 órán át 75-80 °C vízbe tesszük, ez lehet sütőbe vagy a tűzhejen fazékba. Arra figyelni, hogy a hőfokot tartsuk!
    Formát gyorsan lehűtjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük
    Másnap reggel fogyasztható.

    Szeletelési rugalmasság keményítő hozzáadásával növelhető. 1 Kg húshoz 3-4 púpozott evőkanállal. Lehet bele még étkezési zselatin is 0,5 tasaknyi a jobb összetartás végett. Ha szép színt akarunk akkor sajnos a nitrites sót nem kerülhetjük el, kb 0,5 Dkg cukor is kell bele.



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos