Sörben sült krumpli mazsolával

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Egytálételek, Húsmentes fogások

soros-krupli1

Alighúsos egytálétel, a szokottól kissé eltérő ízesítéssel. Ne féljünk a mazsolától, annak édessége szépen illik a sör kesernyés ízéhez. Ha a krumplinak elég vékony, kevéssé ragyavert héja van, még hámoznunk se kell, elég alaposan lesikálni róla a földet. Összerakása megvan 20 perc alatt, a sütése tart csak tovább. Aki teljesen hústalanul enné, az hagyja el a szalonnát. Az adag két személyre szól, egytálételként fogyasztva.

60 dkg krumpli
20 dkg hagyma (lehet többféle színű is)
10 dkg húsos szalonna (kolozsvári, bacon)
kis marék mazsola (ha van, aprószemű, fekete)
3 dl pilzeni típusú sör
1 dl tejföl
vaj
só, bors, szerecsendió

A krumplit nyersen gyaluljuk egész vékonyra. Sózzuk, fűszerezzük meg, és alaposan keverjük össze. A hagymát vágjuk félfőre, a szalonnát gyufaszál vékony csíkokra. Tűzálló sütőedényt alaposan vajazzunk ki, terítsük bele a krumplit. Szórjuk rá a hagymát, a mazsolát és a szalonnát. Keverjük össze a sört a tejföllel és öntsük a krumplira. 180 fokra előfűtött sütőben, kb. 1 óra alatt sül meg. A sörös lé legnagyobb részét felszívja ill. elpárolog. Épp csak annyi marad alatta, hogy ne legyen száraz.