Deluxe lecsó az ősz színeiben

Kategória: Egytálételek, Kímélő ételek, diéta

lecso-virsli1Ilyenkor szeretem igazán a lecsót, amikor már pirosra érett paprika is van. A sárga, a piros már a közelgő ősz színeit idézi. A paradicsom ugyan már rég pirosnak látszik, de attól az étel még sápadt marad. A kolbász és a fűszerpaprika nem tudja úgy megfesteni.

Miért adtam a címbeli jelzőt a recepthez? Kicsit kényszerből. A paprika és a paradicsom héja nehezen emészthető, időnként határozott tiltakozásra készteti belsőségeimet. A megoldás az, hogy mindkettőt hámozva kell belefőzzem.

2,5 kg paprika
3 szem bogyiszlói csípős
1,5 kg paradicsom
1 db  padlizsán
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
szalonna
szárazkolbász
só, fűszerpaprika

A paradicsomokat a szokásos módon keresztben bevágva, forrázva meghámozom, félbevágom és a nagyja levét kinyomom. (Ezt se dobom ki. A magjáról leszűröm, jégkockának befagyasztva elteszem télire. Sokmindenbe jól jön az a kis friss paradicsom íz.) A paprikák hámozása egyféle módon lehetséges, ha megsütöm őket. Jó forró sütőben, amíg barnulni kezd a héja. Kivéve megsózom és letakarom. Foghatóra hűlve megereszkedik annyira a héja, hogy le lehet húzni. Nem kiadós dolog, a 2,5 kg paprikából alig marad egy bő kilónyi hámozott paprikahús. Érdemes a kifolyó levét felfogni és beletölteni a lecsóba. Fantasztikusan sűrű, szinte kocsonyás ez a lé, finoman sűríti a kész lecsót. A padlizsánt meghámozom és kockákra vágom.

sultpaprika1aA szalonnát vékony csíkokra vágom, a kolbászt felkarikázom. A gerezdekre vágott hagymát a forgókésessel összeaprítom. Kiolvasztom a szalonnát, átsütöm rajta a kolbászt, majd szűrőkanállal kiveszem egy tányérra és alaposan eldugom, különben rohamos párolgásnak indul. A zsíron megdinsztelem a hagymát, nem pirítom, hogy meg ne égjen a kolbászból kisült paprika. Teszek rá egy kanál fűszerpaprikát és mehet rá a paradicsom. Ha már kéznél van a forgókéses, a paradicsomot is összeaprítom kissé. Ezt a mártást csendesen főzöm 15-20 percig, hogy kissé sűrűsödni kezdjen.  A paradicsom után beleteszem a padlizsánkockákat is, amik félig szétfőve segítenek felinni a paradicsom levét. Közben a paprikákat keresztben csíkokra vágom, és amikor a paradicsomos alap kész, beletöltöm. Belekotrom a szalonnát és a kolbászt, majd belenyomom a fokhagymát. Összekeverve egyet rotyogtatok rajta, megkóstolom és csak most sózom meg, ha egyáltalán szükségét érzem. Az egész lecsó egy jó sűrű főzelékre hasonlít, nem hosszú lében úszó paprikákra. A maiba a paprikákkal együtt beletettem a hűtőben ragadt három pár bőrös virslit is. Végül este kilenc ide vagy oda, egy jó tányérral bepofáztam belőle.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos