Citromos pulykafasírt, nem csak diétához

Kategória: Disznóhúsok, Kímélő ételek, diéta, Szárnyasok

citromos-fasirt1

Régi családi receptünk ez, amit akkor készített gyakran Édesanyám, amikor Apámnak gyomorfekélye volt. Annyira finom, hogy azóta is rendszeresen ismételjük, még ha nem is szorulunk ilyen diétára. Élmény felvágni, amikor az ember orrát megcsapja a citrom és a rengeteg fűszer illata.

70 dkg filézett pulyka felsőcomb
2 zsemle / szelet fehérkenyér
2 tojás
citrom
só, pici fehérbors, kakukkfű, majoranna, citromfű, babérlevél …

A zsemlét locsoljuk meg kevés tejjel és ha megpuhult, kézzel dörzsöljük szét. Gyúrjuk össze a darálthússal, ami nem csak pulyka lehet, csirke, disznó is megteszi. Gyúrjuk bele a tojásokat, sót és a bőkezűen mért, finomra aprított fűszereket. Babérlevélből szárított, őröltet használjunk, a frisset nem tudjuk olyan finomra aprítani, hogy ne maradjon kellemetlenül kemény. A citrom héját reszeljük bele és a levéből is facsarjunk hozzá valamennyit.  Lágy masszát készítsünk, de ha el akarna folyni, kevés zsemlemorzsával sűrítsük. Formázzunk cipót belőle és egyben süssük meg, így szaftosabb marad és jobban érvényesül a fűszerek illata. Nem lesz olyan pirosbarna, mint egy olajban sült, morzsával panírozott gombóc, ne is erőltessük, mert csak kiszárad, és sokkal finomabb, ha olyan szaftos, hogy felvágáskor szinte kifolyik.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos