Pikáns becsinált nyakleves

Kategória: Egytálételek, Fogyókúra, Levesek

becsinaltMielőtt bárki meggyanúsítana, nem a gyereknevelés drasztikus módjáról van szó. A húslevesek alapjául szolgáló baromfi nyakakról kapta a nevét. Ezek a csontos, zsírtalan részek nagyon jóízű levest adnak, és nem utolsó sorban olcsók is. Érdemes kipróbálni külön a csirke, kacsa vagy pulyka nyakakból, mindegyik más ízű lesz. A pulyka és a kacsa nyakakról érdemes a főtt húst lebörzögetni, ledarálva, fűszerezve jó ki húskrém lesz belőlük, gazdagítva a kenyérre kenhetők választékát. A képen egy keresztelői vendéglátásra készült a leves, a 20 literes lekvárfőzőben.

A nyakakat tegyük fel annyi vízben főni, amennyi levest szeretnénk, én egy kiló nyakból 3 liter levest is megfőzök. Tudom, hogy eretnekségnek számít, de bizony bevált a kuktában való főzés, mindíg kristálytiszta a levesem, bár ez keveset számít, ha habart becsinált lesz a végén. Tegyük hozzá mindazt, ami kidobunk a levesből: szemesborsok, babérlevél, hagyma, fokhagyma, zellerzöld, petrezselyemzöld szárai, ha ehetetlenül fásnak látszik, a zeller és karalábé. Sózzuk meg és csendes szuszogással főzzük legalább egy órát. Ha tovább ott felejtjük sincs gond, hiszen itt az a cél, hogy minél jobban kifőjön a nyakak íze.

Miközben fődögél késztsük elő a zöldségeket. Mindenképp kell bele sárgarépa és petrezselyemgyökér, utóbbit szintén beletehetjük a kuktába, az első menetben, ha fásnak találjuk. Minden további zöldségféle opcionális, de minél többféle van benne, annál finomabb. A répát vághatjuk / gyalulhatjuk karikákra, én metéltre (lánykori nevén julienn-re) vágva szeretem legjobban. A megfőtt levest szűrjük le, és zöldségeljük be. Először a répa, gyökér és borsó kerül bele. Ha kukoricát is szánunk bele, a fagyasztottat szintén most adjuk hozzá, a konzervet a végén is elég. A brokkoli, karfiol rózsáit később tegyük hozzá, mert hamar szétfőnek. A fagyasztott kelbimbónak és a gombának se kell sok idő. Ha akarunk egy kis húst is enni benne, vágjunk kis kockákra egy csirkemellet, amit a épp csak a habarás előtt tegyünk bele. Én szeretem karikákra végott csirkeszívekkel is, azt a répákkal együtt adjuk hozzá, több idő kell a megpuhulásáig. Nem feltétlenül hiányzik belőle, de főzhetünk bele vajgaluskát is. Legvégül, amikor már minden megfőtt, habarjuk be pici keményítővel elkevert tejföllel. A habarásba csavarjuk bele egy citrom levét is. Ha nagyobbacska a citromunk, a felét inkább külön adjuk az asztalra, hogy ki-ki ízlése szerint savanyíthassa. Tartalmas, egytálételnek is fogyasztható, ugyanakkor könnyű étel, am savanykássága révén nyáridőben üdítő változatosság. Utána akár néhány palacsinta is elég, hogy mindenki jóllakva kelhessen fel az asztaltól.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos