Pikáns becsinált nyakleves

Kategória: Egytálételek, Fogyókúra, Levesek

becsinaltMielőtt bárki meggyanúsítana, nem a gyereknevelés drasztikus módjáról van szó. A húslevesek alapjául szolgáló baromfi nyakakról kapta a nevét. Ezek a csontos, zsírtalan részek nagyon jóízű levest adnak, és nem utolsó sorban olcsók is. Érdemes kipróbálni külön a csirke, kacsa vagy pulyka nyakakból, mindegyik más ízű lesz. A pulyka és a kacsa nyakakról érdemes a főtt húst lebörzögetni, ledarálva, fűszerezve jó ki húskrém lesz belőlük, gazdagítva a kenyérre kenhetők választékát. A képen egy keresztelői vendéglátásra készült a leves, a 20 literes lekvárfőzőben.

A nyakakat tegyük fel annyi vízben főni, amennyi levest szeretnénk, én egy kiló nyakból 3 liter levest is megfőzök. Tudom, hogy eretnekségnek számít, de bizony bevált a kuktában való főzés, mindíg kristálytiszta a levesem, bár ez keveset számít, ha habart becsinált lesz a végén. Tegyük hozzá mindazt, ami kidobunk a levesből: szemesborsok, babérlevél, hagyma, fokhagyma, zellerzöld, petrezselyemzöld szárai, ha ehetetlenül fásnak látszik, a zeller és karalábé. Sózzuk meg és csendes szuszogással főzzük legalább egy órát. Ha tovább ott felejtjük sincs gond, hiszen itt az a cél, hogy minél jobban kifőjön a nyakak íze.

Miközben fődögél késztsük elő a zöldségeket. Mindenképp kell bele sárgarépa és petrezselyemgyökér, utóbbit szintén beletehetjük a kuktába, az első menetben, ha fásnak találjuk. Minden további zöldségféle opcionális, de minél többféle van benne, annál finomabb. A répát vághatjuk / gyalulhatjuk karikákra, én metéltre (lánykori nevén julienn-re) vágva szeretem legjobban. A megfőtt levest szűrjük le, és zöldségeljük be. Először a répa, gyökér és borsó kerül bele. Ha kukoricát is szánunk bele, a fagyasztottat szintén most adjuk hozzá, a konzervet a végén is elég. A brokkoli, karfiol rózsáit később tegyük hozzá, mert hamar szétfőnek. A fagyasztott kelbimbónak és a gombának se kell sok idő. Ha akarunk egy kis húst is enni benne, vágjunk kis kockákra egy csirkemellet, amit a épp csak a habarás előtt tegyünk bele. Én szeretem karikákra végott csirkeszívekkel is, azt a répákkal együtt adjuk hozzá, több idő kell a megpuhulásáig. Nem feltétlenül hiányzik belőle, de főzhetünk bele vajgaluskát is. Legvégül, amikor már minden megfőtt, habarjuk be pici keményítővel elkevert tejföllel. A habarásba csavarjuk bele egy citrom levét is. Ha nagyobbacska a citromunk, a felét inkább külön adjuk az asztalra, hogy ki-ki ízlése szerint savanyíthassa. Tartalmas, egytálételnek is fogyasztható, ugyanakkor könnyű étel, am savanykássága révén nyáridőben üdítő változatosság. Utána akár néhány palacsinta is elég, hogy mindenki jóllakva kelhessen fel az asztaltól.

 
 • - x -

 • HAVONTA!

  Töltse le, ingyenes!!

 • Beszélgetés

   None Found
 • Eddigi látogatók

  Ha ez látszik, már megint sztrájkol a számláló :-(
 • Fontos


%d bloggers like this: