Szarvastokány erdei gombával – Karácsonyi ajánlat

Kategória: Vadhúsok

szarvasragu-1

A felhasznált alapanyagok eleve ünnepi fogássá teszik, hiszen a szarvas és az erdei gomba kevesek konyháján lehet mindennapos. A Karácsonynak azonban mégse arról kell szólnia, hogy a családi szakács beszorul a konyhába, míg a többiek ünnepelnek. Célszerű olyan receptekből kiválasztani az ünnepek menüjét, amiket elő lehet készíteni, vagy jól lehet időzíteni. Ilyen ez a recept is, amihez ráadásul nem kell a szarvas legdrágább részét megvenni, a ragu néven árult, nagyobb darabokból remekül elkészíthető. Az időnként fagyasztva árult vegyes erdei gomba is viszonylag megfizethető, így végül nem fogjuk a teljes ünnepi keretet egy fogásra elkölteni, mégis valami rendkívülit tálalhatunk.

75 dkg szarvas ragu (lapocka)
20 dkg hagyma
1 dl olaj
2 dl vörösbor
30 dkg erdei gomba (vargánya, rókagomba, stb.)
2 ek sűrített paradicsom
1 dl tejszín
só, bors, kakukkfű, babérlevél, zsálya, bazsalikom, borókabogyó, fenyőmag, petrezselyemzöld

A borókabogyót (15 – 20 szem) és hasonló mennyiségű fenyőmagot daráljuk meg, ha csak egész babérlevelünk van, azt is.

A húst mossuk meg – nehogy szőrszál maradjon rajta – és alaposan csöpögtessük le. Az esetleges faggyút és bőnyegeket tisztítsuk le róla és vágjuk csíkokra. A finomra vágott hagymát olajon pirítsuk meg, adjuk hozzá a paradicsompürét és azzal is pirítsuk kis ideig. Dobjuk rá a húst, sózzuk és fűszerezzük meg. Lefedve kis lángon pároljuk a saját levében, majd ha azt elfőtte, vörösbort töltsünk alá. Rövid lében pörkölt módjára pároljuk ne hosszú lében főjenek a húscsíkok. Amikor a hús majdnem puha, tegyük bele a szeletekre vágott gombát is, és ha még nem fogjuk tálalni, itt álljunk meg.

A gombának nem kell sok idő, 10 – 15 perc alatt bőven megpárolódik. Szórjuk meg a finomra vágott petrezselyemzölddel, és öntsünk alá kevés tejszínt, épp csak annyit, hogy kötött, fényes mártása legyen. Ha a gomba túl sok levet engedett és nem tudtuk beforralni, kevés keményítővel sűríthetjük, de ez csak végső megoldás. Ha túl sűrű lenne, kevés vörösborral hígítsuk. Tálalahatjuk rizzsel, tésztával, galuskával, ünnepélyesebb köretként krokettel, gőzgombóccal.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Szarvastokány erdei gombával – Karácsonyi ajánlat”


  1. duende says:

    Tökéletes! 🙂



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos