Hagymás gombaragu szójaszósszal – ezúttal köretként

Kategória: Fogyókúra, Húsmentes fogások, Köretek

Aki figyeli a receptjeimet, láthatja, hogy az átlagnál jóval több gombát eszünk. Ennek nem csak az az oka, hogy itt Budafokon terem az összes gomba jó része, tán kikerülni se tudnánk, hanem egyszerűen az is, hogy szeretjük.

A gomba sokkal több figyelmet érdemel, mint amit általában kap. Sokoldalúan használható, a fűszertől kezdve, köreten át a húst is helyettesíteni képes főételig. A zsírtartalma gyakorlatilag annyi, amennyin a hagymát pirítjuk, a szénhidrát tartalma is alacsony, viszont a növények között jelentős fehérje mennyiséget tartalmaz. Így aztán remekül beleillik minden fogyókúrás étrendbe, ahol örök gond a változatosság.

A közepes méretű gombát öblítsük le, és ha a tönkje alján fekete földmaradványok vannak, azt vágjuk le. Hámozni teljesen fölösleges, csak egyes – nyálkás bőrű – erdei gombákat kell. A tönkjét törjük ki és akár be is fagyaszthatjuk. Finoman ízesíti a húslevet, vagy főzhetünk belőle gombakrém levest.

A megpucolt hagymát vágjuk nagy kockákra és kevés zsiradékon pároljuk meg. Dobjuk rá a negyedelt gombafejeket. Fűszerezzük kakukkfűvel, borssal, szójaszósszal és ha kell, kevés sóval, mert a szójaszósz se volt sótlan. Erős lángon, fedő nélkül pároljuk puhára. A gomba elég sok levet enged, azért főzzük fedő nélkül, hogy az alatt az 5 – 8 perc alatt, amennyi a megpuhulásához kell, nagyjából elfője.

Ha ugyanezt fedő alatt főzzük, akkor a végén kevés tejszínnel és keményítővel krémessé téve a levét kész a vacsoránk, amihez egy kis tészta is megfő, mialatt a gomba elkészül.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos