Szaftos bejgli, nem csak tojásérzékenyeknek

Kategória: Kímélő ételek, diéta, Sütemények

krumplis-beigli

Ismét egy régi recept, úgy a 30-as évek tájáról, ami így a karácsonyi bejgliszezon közeledtével igazán aktuális. Külön érdekessége, hogy a tésztájában nincs tojás, így aki arra érzékeny, vagy más okból kerüli, az a tetejét se keni meg vele, és nyugodtan megeheti.

A bejgli olyan hagyomány, annyira a Karácsonyhoz kapcsolódik, hogy nehéz elképzelni nélküle az Ünnepeket. (Azért csöndesen megsúgom, hogy vannak évek, amikor juszt sem sütünk bejglit, inkább összetöltjük egy tepsibe, és flódni lesz belőle.) Ennek a receptnek a nagy előnye, hogy sokáig friss, szaftos marad a tésztája, nem kell a végét szárazon legyűrni, vagy kerülgetni.

60 dkg liszt
30 dkg áttört, főtt krumpli
25 dkg vaj (margarin)
20 dkg cukor
kb. 1 dl tejföl
1 dkg élesztő
1 dl tej

Az élesztőt keverjük el a langyos tejben, amibe egy kanálka cukrot is tettünk. Hagyjuk 5 – 10 percig, amíg felfut. Öntsük a lisztre, adjuk hozzá a krumplit és a cukrot is, majd az olvasztott vajjal gyúrjuk tésztává. A tepsink méretétől függően osszuk 3 vagy 4 darabra.

A szokott módon készítsük el a tölteléket, ennyi tésztához 60 – 70 dkg mákból vagy dióból, 30 – 40 dkg cukorral szirupot főzve.

A tésztát nyújtsuk ki, kenjük rá a tölteléket az egyik szélén egy csíkot elhagyva. Csavarjuk fel és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és néhányszor szúrjuk meg, hogy kevésbé akarjon sülés közben kipukkadni. (Lassan jutalékot kéne kapjak a sütőpapír gyártóktól, hogy ennyit emlegetem, de tényleg sokat használjuk, mert ez egyik leghasznosabb konyhai találmány.)

Ha nem a tojásmentesség miatt választottuk, akkor kenjük meg tojássárgájával és hagyjuk legalább fél órán át, hűvös helyen száradni. Kenjük meg másodszor is, és tegyük a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol 40 – 45 perc alatt lesz kész.

Van ugyan élesztő a tésztájában, azonben mégse kelt tészta, viszont a benne levő krumpli miatt sokára szárad ki. Azért célszerű helyet hagyni a rudak között, és négy rudat inkább két tepsin megsütni, hogy ne járjunk a képen látható módon.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Szaftos bejgli, nem csak tojásérzékenyeknek”


  1. Sophie says:

    Koszonom ezt a szuper receptet, nagyon szeretjuk es mar tobbszor tovabbadtam.
    A kislanyom tojaserzekeny, ez a legjobb tojas mentes bejgli recept amit probaltam, nem is keresgeltem utana tovabb.



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: