A remény szalonnája

Kategória: Disznóhúsok, Egyebek, Hideg ételek

Lehet, hogy van remény hentes fronton?

Ezt a darab kolozsvári szalonnát itt vettem a Balaton partján. Kisüzemi termék, nincs messze a falu, ahol készült.

Nem csak szép, igazán finom is. Omlós, nyersen is simán elrágható, az embernek nem a csúzligumi jut az eszébe, ha beleharap, pedig nem egy kétmázsás mangalicából származik. Kellő ideig lehetett sózva és pácolva. Igazi füstön füstölték, nem holmi aromás lével töltött kádban fürdették.

Hátrányos helyzetű fővárosiként miért nem kapok ilyeneket odahaza is? Miért kell kiautóznom, mondjuk Biatorbágyra? Akkor, amikor az egész világon terítik az árukat, miért megoldhatatlan országon belül?

Ugyanez persze visszafelé is igaz. Miért kell egy vidéki városban élőnek nehézséget jelentsen bizonyos élelmiszerek, alapanyagok beszerzése?

A húsfélékre visszatérve értem én azt, hogy ezek a kisüzemek nem termelnek annyit, hogy távolra is szállítsanak. Azt nem értem, miért nincs sokkal több ilyen kisüzem? Több, mint 20 éve bontottuk le azokat a jogi-politikai akadályokat, amik gátolták ezek létrejöttét. Egy egész generáció felnőtt azóta. Csak a jó élelmiszerek gyártásán ül átok? Személy szerint azt se bánnám, hogy ha az ilyen kisüzemek elszaporodása néhány, egyik végén bemegy a disznó, másikon kijön az egyenvirsli típusú, nagyüzem feleslegessé válásához vezetne.

Még egy apróság, amiért reménykeltőnek érzem: ebben a kisüzemben még tanulók is vannak. Hátha valami szakmai igényességet is eltanulnak.

 


4 hozzászólás a recepthez: “A remény szalonnája”


 1. Sziszi says:

  Kérlek ird meg a kisüzem nevét, hogy keresni tudjam a temékeket.
  Előre is köszönöm: Sziszi

 2. Köke says:

  Szia!
  Minden hétvégén Kenesén vagyunk, van ott egy kis házikónk és bizony rendre Pestről viszem az alapanyagot a sütéshez-főzéshez, mert ott vagy nem kapni vagy pedig aranyárban kapni mindent. Még a pék is ugyanazt fél kg-os az kenyeret majd’100 Ft-al drégébban adja, mint a budapesti Interspar (pedig az sem túl olcsó!). Szóva, ha megbízható a forrás, és jó a termék, szívesebben támogatnám én is a vásárlással a helyi gazdákat. Itinert szeretnék kérni a beszerzéshez. Előre is köszi – Köke

 3. jókaja says:

  Az itiner rövid: hentes az akarattyai állomásnál.
  Nem tudom Pesten hol vásárolsz, de 1500.- fabatkáért szűzpecsenyét még akcióban sem kapsz. Mondjuk a K-val kezdődő női névre keresztelt, helybéli pékség tényleg elkurvult. Jó várpalotai kenyér van a tejesnél, igaz korán kell kelni 😉

  Sziszinek: nem tudom még a cég nevét, de Berhidán vannak. Nem hiszem, hogy sok húsüzem lenne a faluban. 🙂

 4. Köke says:

  Köszönöm – húsvásárlási listába felveszem 🙂 10 nap múlva 2 hétig úgyis ott leszünk – hurráááááá – jó pihenést Neked – KökeÍrjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos


%d bloggers like this: