Almás tojássaláta, húsvéti sonkához
6 keménytojás
4 közepes savanykás alma
15 dkg trappista sajt
2 csokor újhagyma
1 dl majonéz
1 dl tejföl vagy kefír
1 citrom leve
só
fehér bors
a tálba salátalevelek
A hámozott almát reszeljük le durva reszelőn, locsoljuk meg citromlével, hogy ne barnuljon meg. Adjuk hozzá a durvára reszelt sajtot, majonézt, tejfölt és sózzuk, borsozzuk, majd keverjük össze. A hagymát karikázzuk fel, azt is locsoljuk meg citromlével. 4 tojást karikázzunk fel, a másik kettőt reszeljük le és adjuk a sajtos krémhez. A tálat béleljük ki salátalevelekkel, simítsuk bele a krém egyharmad részét, rakjuk meg a tojáskarikák felével, a hagymakarikák harmadával, majd ismételjük meg a rétegezést, a tetejére hagymát szórva. Takarjuk be alufóliával, és 1-2 órára hűtsük be.
Én a hagymát is feleztem, úgy rétegeztem le. Díszítésül apróra vágott snidlinggel szórtam meg. Ha egyszer egybe esik Húsvét és a medvehagymaszezon, ki kell majd próbálni apróra vágott medvehagyma szórással is.