Belga sörtorta
Egy nyári születésnapra készült olyannak, aki nem lelkesedik az olyantájt kézenfekvő gyümölcstortákért. A recept szerint belga barnasör kell bele, de akármilyen jóféle barnával meg lehet sütni, legfeljebb a jelzőt kell elhagyjuk a nevéből. Nem próbáltam világos sörrel, de szerintem kell hozzá a barnasör telt, malátás aromája.
25 dkg liszt
3 ek cukor
15 dkg hideg vaj
hideg víz
25 dkg barna cukor
3 nagy tojás
2 dl barnasör
2 dl tejszín
Lehetőleg géppel dolgozzuk össze a tészta hozzávalóit, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünktől. ha nem akarna összeállni, tegyünk bele 2 ek hideg vizet. Csomagoljuk fóliába a tésztalabdát és tegyük a hűtőbe egy órára.
Lisztezett deszkán nyújtsuk kör alakúra, picit nagyobbra, mint a sütőformánk. Csavarjuk fel a nyújtófára és fektessük bele a formába. Nyomkodjuk rá a szélére és húzzuk le a túlnyúló tésztadarabokat. Az eredeti recept szerint meg kell szórni 2 dkg barna cukorral, de nem láttam sok értelmét, elhagytam és nem is hiányzott.
Keverőtálban verjük simára a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot és addig verjük, amíg elolvad. Öntsük hozzá a sört, majd a tejszínt is, közben folyamatosan keverjük. Ezt a tölteléket öntsük a formába tett tésztára és tegyük az előmelegített sütőbe. 170 fokon, tehát nem túl forró sütőben, süssük fél órán át. Langyosra hűlve már tálalhatjuk is. A sör aromásságától függően elvisel egész kevés fahéjat, szegfűszeget.