Erdész palacsinta
Ismét egy gombás recept, szerintem már senki se lepődik meg. Az igazi erdészek nyilván maguk szedte erdei gombából készítik, boltban gombászók nyugodtan csinálhatják csiperkéből, rossz úgy se lesz.
Ez is olyan recept, amit jól elő lehet készíteni és 20 perc elég hozzá, hogy tálalhassuk. Ilyenkor a töltött palacsintákat tegyük a sütőtállal együtt a hűtőbe, és külön tegyük mellé az elkészített öntetet. Ha azzal együtt hűtjük, az egészet felissza, mire elővesszük.
20 dkg liszt
2 tojás
2 ek olaj
kb. 2 dl tej
1 kk só
Keverjük simára a hozzávalókat annyi tejjel, hogy híg tejfölre emlékeztető legyen, vagy ahogy mondani szokták, palacsintatészta sűrűségű. Süssünk belőle palacsintákat és tegyük félre, amíg elkészül a töltelék.
25 dkg gomba
1 diónyi hagyma
10 dkg füstölt sonka (vegák kihagyhatják)
só, bors, kakukkfű
Tisztítsuk meg a gombát és a forgókésessel aprítsuk finomra. A sonkát is vágjuk apró kockákra. Reszeljük le, vagy vágjuk nagyon finomra a gombát és kevés olajon pároljuk üvegesre. Tegyük rá a gombát és nagy lángon pirítsuk zsírjára. Sózzuk, fűszerezzük és keverjük bele a sonka kockákat. Ha folyós maradt a töltelékünk, pár evőkanál zsemlemorzsával sűrítsük be. Ha nagyon szárazra sikerült, pár evőkanál besamellel kössük össze. Töltsük meg a palacsintákat és felcsavarva tegyük egymás mellé egy tűzálló formába.
2 ek liszt
3 – 4 dkg vaj
5 dl tej
2 dl tejföl
só, bors, szerecsendió
A vajon pirítsuk meg a lisztet, hogy épp kezdjen sárgulni. Engedjük fel a tejjel és főzzük krémesre. Fűszerezzük meg és keverjük bele a tejfölt. Simítsuk a palacsinták tetejére és ha szeretjük, szórjunk rá reszelt sajtot. 180 fokos sütőben süssük kb. 15 percig, vagy amíg a teteje színt kap.