Fokhagyma olajban, ajándékba – VKF XXX.

Kategória: Befőzés, Egyebek

olaj-fokhagymas1a

Nagyon rám szabta ezt a fordulót Chef Viki, hiszen ebben a témában komoly gyakorlattal rendelkezünk. Van kettőnknek összesen öt testvére, azok családjai és még a saját fel és lemenőinket nem is számoltuk. Ekkora családban nem lehet mindenkinek személyes ajándékot kitalálni a 2 évestől a 83-ig. Évek óta családonként összeállítunk egy nagy (túlélő)csomagot, benne mindenféle saját készítésű lekvárral, májassal, sütivel, de volt már benne magunk keverte fürdősó vagy itthon főzött szappan is. Ezekből fogok szemezgetni erre a fordulóra, mindjárt egy egyszerűen elkészíthető, mégis nagyon finom és mutatós receptet.

Az anyagbeszerzéssel kell kezdjük, aminél alaposan oda kell figyeljünk. Sajnos nagyon sok a beteg, foltos gerezdű fokhagyma, amiket már csak a látvány kedvéért sem vehetünk meg. Félve írom le, nehogy kikapjak, de a kínai fokhagymák egyenletes méretű gerezdjeiből lesz a leginkább látványos. Monotóniatűrésünket ennek a megpucolása fogja legjobban igénybe venni, a többi már semmiség lesz.

Kell még vegyünk olívaolajat is. Nem kell feltétlenül a legdrágább, hidegen sajtolt extra szűz, hiszen melegíteni fogjuk és alaposan elnyomjuk az ízét. Azért ha lehet ne sansa olajat válasszunk, viszont akár földimogyoró vagy kukoricacsíra olajból is készíthetjük.

Alaposan mosogassunk el 2 – 3 decis, kis üvegeket a kupakjukra külön odafigyelve. Fejjel lefelé csurgassuk ki, majd állítsuk tepsibe és tegyük 60 – 80 fokra a sütőbe, hogy kiszáradjanak.

Tegyük a fokhagyma gerezdeket egy lábosba és öntsük fel annyi olajjal, hogy ellepje. Kis lángon kezdjük melegíteni. Ne forraljuk fel, épp csak addig melegítsük, amíg gyöngyözni kezd. Addig gyöngyöztessük, amíg a gerezdek üvegessé kezdenek válni, de ne várjuk meg, amíg péppé főnek. Azon melegében szedjük az üvegekbe és merjünk olajat rá, hogy tele legyen az üveg. Kihűlés után a biztonság kedvéért tartsuk a hűtőben, hiszen ez nem konzerv, nem tartható el akármeddig a meleg kamrapolcon. Bontatlanul azért a hűtőben 2-3 hónapig is eláll, felbontás után 1-2 héten belül együk ki belőle a gerezdeket, az olaj sokkal tovább eláll. Ez a biztonsági figyelmeztetés gyakorlatilag felesleges. Még nem volt arra példa, hogy a kibontott üvegből ne tűntek volna el órák alatt a gerezdek. Kínálhatjuk savanyúság gyanánt, tehetjük salátákba, vagy egyszerűen elcsemegézhetjük. Attól ne ijedjünk meg, ha az olaj opálosan zavarossá válik, ez az olívaolaj esetében természetes. Délszaki lévén utálja a hideget, de ha kivesszük a hűtőből és szobahőmérsékletre felmelegszik, ismét kitisztul.

Ez az alap recept, ami kreativitásunk szerint tovább fűszerezhető, rozmaring ágacskával, babérlevéllel, borókabogyóval, színes borssal, mustámaggal, koriandermaggal …

 

%d blogger ezt szereti: