Bio hozzávalók és a hitelesség

Kategória: Egyebek

A neten mászkálva belefutottam a Biokontroll Hungária honlapjába. Ők azok, akik ellenőrzik, minősítik a bio-gazdálkodást folytatókat. Amin ott a tanúsító emblémájuk, az megbízhatóan bio-terméknek tekintendő.

Van egy kis receptgyűjtemény az oldalon, hiszen anélkül ma már szinte nem is lehet oldalt szerkeszteni. Talán fura elképzeléseim vannak, de úgy képzelem, hogy egy ilyen szervezet oldalán olyan recepteket gyűjtenek össze, amik minősített bio-alapanyagokból készíthetők el. Ehhez képest ezt találtam a tavaszi zöldségragu hozzávalóiként.

2 fej vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, 20 dkg karfiol, 10 dkg zöldborsó, 1 csomó petrezselyemzöldje, 2 doboz vagdalthús konzerv, 10 dkg vaj, vagy olaj, 1 mokkáskanálnyi őrölt bors, 15 dkg paradicsom

A recept itt található.

Itt dobtam egy hátast. Elvileg ugyan el tudnék képzelni bio minősítésű vagdalthús konzervet, de gyakorlatilag kizárható a léte. Ha nem lennének leeső, másképp nem hasznosítható részek a húsiparban, vagdalthús konzerv se lenne.

Tessék mondani, mennyire erősíti a minősítést végző szervezet iránti bizalmat – ebben a bizalomhiányos világban – ha felületesen, odafigyelés nélkül lapátolják össze az oldaluk tartalmát?

Nem épp a bizalom, a megkérdőjelezhetetlen korrektség lenne a legfontosabb tőkéjük?

Szabad ezt ilyenekkel kockáztatni?

 


3 hozzászólás a recepthez: “Bio hozzávalók és a hitelesség”


 1. Max says:

  Hát ez van. Mert ha használod az nem gond, de ha azt mondod hogy nem használod, de különben igen, na az a nagyon ciki.

 2. Andi says:

  Szerintem az az egyik gond, amikor összemosódik a bio és az egészséges étel fogalma (mint némely konzerveknél), szóval lehet ugyan bio az alapanyag, de ha tele van stabilizátorral, tartósítóval, akkor minek?
  Van pl. ilyen joghurt. Bio, de az összetevők között tejpor, egyebek. Miért nem tej + kultúra?Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos


%d bloggers like this: