Citromos bors – last minute ajándék
Méltán népszerű ez a fűszerkeverék, hiszen remekül használható halakhoz, pikáns mártásokhoz, sok mindenhez.
Elkészítése talán egy negyed órát vesz igénybe, a szárítást nem számítva, ami alatt persze remekül elfoglalhatjuk magunkat más dolgokkal.
A bio-citrom sem reménytelen beszerzendő, gyakorlatilag minden áruháznak van bio-polca, és ha sok minden nincs is rajta, citrom szinte mindig.
4 db bio-citrom
5 dkg színes bors (keverhetjük magunk is: fehér, zöld és piros szemekből)
2 tk tengeri só, nem jódos
késhegynyi aszkorbinsav vagy citromsav
Alaposan mossuk meg a citromokat. Reszeljük le a héját a fehér réteg nélkül, a reszelő finom oldalán. Terítsük szét és szárítsuk meg, ha van aszalógépünk, azzal a leggyorsabb.
Dobjuk a citromhéjat és a borsot az aprítógépbe és daráljuk meg. Nem lesz egyenletesen púderfinomságú, de szerintem még szebb is ilyen rusztikusan. Alaposan keverjük el benne a sót és a kristályos savat is. Töltsük jól záródó üvegbe és tartsuk sötét helyen, mint az összes fűszert. Mivel nem tettünk bele feketeborsot, nem nagyon csípős, viszont nagyon összetett illata és aromája van.
Egyszerűen imádom. Arról nem beszélve, hogy elveszi a halak kellemetlen illatát és a hűtő ízt is.