Borzas, csokis, ropogós – maradékhasznosítás

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Sütés nélkül

csokis-ropogos

A Nagy Bonbonszezon során marad időnként olvasztott csoki, amiről – nagy naivan – azt hisszük, hogy már nem lesz szükségünk rá. Ilyenkor remek ez a ropogós finomság, amit pár perc alatt megcsinálhatunk.

Aztán a vége úgyis az, hogy mégis csak nekiállunk valami olyannak, amihez olvasztott csoki dukál, és amolyan örök körforgásként kezdődik a játék elölről. Nem tragédia persze, mert akármilyen hamar következik is be ez, a legutóbbi ropogósoknak már csak az emléke van meg.

olvasztott csoki
ropogós kukoricapehely
vanília

mandulaforgács vagy szilánk
darabos mogyoró
aprított dió
cukrozott narancshéj vagy gyömbér
fahéj

Maradékok hasznosításáról lévén szó, szó se lehet mennyiségek megadásáról. A mezítlábas változatnál az olvasztott csokiba belekeverjük a  (karamelles) kukoricapelyhet és kanállal kupacokat rakunk egy sütőpapírra, amiről megszilárdulás után vesszük le.

Ha nem akarjuk ilyen hideg télben a mezítlábas verziót megkockáztatni, akkor jöhet sok más maradék is. Tulajdonképp bármilyen magféle vagy olyasmi, ami csokiba öntve is megőrzi ropogósságát. A cukrozott narancshéj vagy gyömbér kivétel, nincs ropogásuk, amit megőrizhetnének, viszont nagyon feldobják az ízét.

Ez nem a csokiról szól első sorban, itt csak jó ízű kötőanyagként használjuk. Célszerű úgy adagolni a csokihoz a ropogós hozzávalókat, hogy gondos összekeverésünk nyomán mindenütt egyenletesen bevonja, és ne álljon csokitócsa az edény fenekén. Nagyanyám azt írta volna a szakácskönyvébe, hogy annyit adjunk a csokihoz, amennyit felvesz. A csoki olvasztásakor célszerű kevés kókuszsírt is vele olvasztani. Gond nélkül egybe olvadnak és könnyebb dolgozni az így hígabbá tett csokival, vékonyabb réteget lehet belőle létrehozni.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos