Charolais rostélyos tapasztalatok
Újdonságba futottam a legutóbbi nagybevásárláskor. A Charolais húsmarha fajta itthon tenyésztett példányaiból származó, hizlalt, érlelt rostélyosra.
Jóképű darab, nem? Gusztán rávákuumozva egy műanyag tálcára, karton szalaggal körberagasztva. A hátoldalán még egy olyan használati utasítás is van, ami ajánlja, hogy a csomagból kibontva szellőztessük egy fél órát, hogy a hús magához térjen. 80 dkg-s darab, a Malacka Raj parancsnoka szerint ideális versenysúly a steakek mezőnyében. Érdemes megnézni, hogy többféle húsrészből van, erre még visszatérünk.
Egy ilyen húst nem végezhette másképp, mint hirtelen sütve. A kibontott hús mindkét oldalára vegyes borsot daráltam, és hagytam pihenni, szobahőmérsékletre felmelegedni. Serpenyőben vajat olvasztottam és oldalanként 5 percig sütöttem. Amikor megfordítottam, a már megsült oldalát megsóztam és fokhagymás vajszeletet tettem rá olvadozni. Mikor a másik oldala is megsült, arra is került só és vaj, majd alufóliával letakart tányérban pihent, amíg megterítettem.
Ez a steakevők álmának látszik, de nem zavartalan az álom. Nem tudom, a hízlalás nem sikerült-e igazán, vagy a vákuumos érlelés nem tökéletes, a bontást nem így kellett volna végezni, esetleg a fajta ilyen (bár ezt nem hiszem), de nem volt elég omlós a hús. Az íze hibátlan volt, de az egyes húsrészek közötti elválasztók vastag, szinte elvághatatlan hártyakötegek voltak, amiket még leválasztani is alig lehetett a tányérban.
Tudom, hogy nem a tízezres nagyságrendben mozgó árú angus bélszínt vettem, de ez is a másfélszerese volt az átlagos rostélyosoknak. Ha pedig minőségi, hizlalt, érlelt húsként kínálják, akkor 3 eFt környékén is többet várnék.
Én vagyok csak maximalista?
tény, hogy egy rostélyos soha nem lesz olyan omlós mint egy hátszín cserében viszont olcsóbb és lagalább olyan finom:) amúgy nem sütötted túl? az öt-öt perc kicsit soknak tűnik nekem. mert rendesen, médiumra sütve még a rostélyosnak is puhának kell lennie, egy kicsit is túlkészítve viszont rágós lesz…
Hányszor bánatoskodtam én már, hogy miért nem kapok marhahúst, megfelelő minőségben. 10 éve hetente került az asztalra marha és borjú, azóta viszont kétszer vettem és a kutyák ették meg. Főzhetetlenül-ehetetlenül öreg marhahúst lehet errefelé kapni. (Borjú? Időtlen idők óta nem láttam!)
Egyetértek, azért ennyiér várhatsz már valamit.
A másik fájdalmam a galamb. Régen hozzájutottam, de ma már sehol. (Isteni galambbecsinált hmmm) Bárány dettó.