Kókuszos, currys sütőtökleves – csípősen is
A körte formájú sütőtökökből nagyon szép, éretteket kapni a piacon. Nehéz lenne otthagyni, mikor annyira finom, és olyan sokféle recept készíthető el belőlük. A hagyományos, szürke héjú Nagydobosi fajták későbbiek, azokról azt tartja a fáma, hogy dércsípetten igazán jók. Persze a mostani időben ez se várat már sokáig magára. A tök édessége ellenére ez a recept egy sós levesről szól, amihez opcionális a csípősség, de érdemes kipróbálni, mert az teszi igazán különlegessé.
1 kg kockára vágott vagy gyalult tökhús
4 dl kókusztej
2 dl hús vagy zöldség alaplé
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 kaffir lime levél (egy szál ázsiai citromfű)
1 ek currypor
csípős paprika (chili) ízlés szerint
diónyi gyömbér
szójaszósz
tökmag olaj a díszítéséhez
Kevés olajon pároljuk meg a kockára vágott hagymát, adjuk hozzá az aprított fokhagymát és gyömbért, majd a curryport. Röviden átkeverve öntsük bele a tököt és eresszük fel az alaplével meg a kókusztejjel. Tegyük bele a lime levelet és a csípős paprikát. Csendesen forraljuk, amíg a tök megpuhul. Ha kész, vegyük ki a leveleket és a botmixerrel pürésítsük az egészet. Ízesítsük a szójaszósszal, és ha az meg az alaplé nem lett volna elég sós, sózzuk is meg. A tányéron csurgassuk meg tökmagolajjal. Attól függően, hogy mennyire szeretjük csípősen, adagoljuk a paprikát és válasszuk meg a curryport.
Majdnem ugyan ilyen levest főztem én is, de citromlevél és szójaszósz nélkül. Még tökmagolajat is csurgattunk rá. Nagyon finom volt.