Gesztenyeturmix laktózmentesen is
A gesztenyét nem csak süteményekbe, desszertekbe és sós ételekbe használhatjuk, nagyon finom italokat is készíthetünk belőle. Két alkoholmentes ital receptjét adom közre, az egyiket a tejcukorra (laktózra) érzékenyek is fogyaszthatják.
Fűszeres gesztenyeital
Hozzávalók
(2 személyre)
fél liter tej
fél csomag Maroni Fehérarany gesztenyepüré
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
őrölt kardamom
Az italt turmixgépben, vagy botmixerrel, magas edényben – hogy ne fröcskölje tele a konyhát – késztjük. Először a hideg tejet habosítsuk fel. Fűszerezzük meg, a fahéjjal és a kardamommal bőkezűbben, a szegfűszeggel óvatosabban. Adjuk hozzá a gesztenyepürét és turmixoljuk simára vele. Ha nagyon sűrű lenne, kevés tejjel hígíthatjuk. A gesztenyepürében van cukor, csak akkor adjunk hozz még, ha kevésnek találnánk. Magas pohárban, szívószállal kínáljuk.
Egzotikus gesztenyeital – laktózmentesen
Hozzávalók
(2 személyre)
4-5 dl kókusztej
fél csomag Maroni Bio gesztenyepüré
vagy
egy csomag Maroni natúr gesztenye
narancsvirág víz
vagy
rózsavíz
vanília kivonat
barna cukor
vagy
méz
Ha krémszerűen sűrű kókusztejet kaptunk, kevés vízzel turmixoljuk simára. Adjuk hozzá a gesztenyét, a vaníliát és kevés narancsvirág vagy rózsavizet. A Bio gesztenyepürében van cukor, a natúrhoz viszont adjunk ízlésünk szerint barna cukrot vagy mézet. Turmixoljuk simára és ha kell, kevés vízzel hígítsuk ihatóra ezt az egzotikusan illatos gesztenyeitalt.
Tipp: az összes hozzávalót tartsuk a hűtőben, így az elkészült ital is hideg lesz. Télidőben mindkettőt kínálhatjuk melegen is.
A recept megtalálható a Kifőztük receptújság 2011. októberi számában is.