Csirkemájjal göngyölt felsál krumplikásával

Kategória: Köretek, Marhahúsok

Klasszikusnak számító étel a göngyölt felsál. A tölteléke sokféle lehet, az ecetes uborkától kezdve a gombán át a tojásig.

Most egy csirkemájas változatot hoztam, ami bármelyik ünnepi étkezés méltó fogása lehet.

80 dkg szeletelt marhafelsál
2-3 db csirkemáj
néhány vékony szelet szalonna
2 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma

bors
mustár
paradicsompüré
kevés zsiradék
a körethez
krumpli
tej
szerecsendió

A hússzeleteket óvatosan kiklopfoljuk, vigyázva, ki ne lukadjon. Sózzuk, borsozzuk és megkenjük mustárral. Minden szelet szélére 1-2 szalonna csíkot fektetünk. A csirkemájról leszedjük a hártyákat, zsíros részeket és 2-3 darabra vágjuk. A szalonnára fektetjük a májat és becsavarjuk a hússzeletbe. A tekercseket körbekötjük vagy összetűzzük.
Magas fazékban megforrósítjuk a zsiradékot és a tekercseket minden oldalukról barnára pirítjuk. Óvatosan dolgozzunk, mert nagyon fröcsköl, nehogy megégessük magunkat!
Félretesszük a húsokat és az edényben barnára pirítjuk a paradicsompürét. Hozzáadjuk az összevágott hagymát és felkaparjuk vele a fazék aljára pirult húslevet. Visszatesszük a húst az edénybe és kevés vizet öntünk alá. Lefedve, épp csak gyöngyözve pároljuk, időnként pótolva a levét. Ez a hústól függően 3-4 órán át is eltarthat.

A krumplikásához héjában főzzük meg a krumplit. Ha már nem égeti a kezünket, hámozzuk meg és a törővel nyomkodjuk szét. Sózzuk és szórjuk meg szerecsendióval, majd fokozatosan adva hozzá a forró tejet, keverjük sűrű kásává.

Tipp: A marhafelsálból vágjuk vagy vágassunk a hentesünkkel szép nagy szeleteket, amit megtöltve fel tudunk göngyölni. Ha nem elég nagy, akkor lehet úgy vágni, hogy két szelet az egyik élén egybe marad, így széthajtva kétszer akkora lesz.

A recept első közlésként a Kifőztük receptújság 2011. decemberi számában jelent meg.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos