Kolozsvár Amszterdam mellett van?

Kategória: Egyebek

Van egy hely a Nagycsarnokban ott szoktam kolozsvári szalonnát venni, mert jó az íze és kellően megszikkadt. Elfogyott az előző adag, minap meg is vettem a pótlást, ami csinos darab.

A meglepetés otthon következett.

Vágtam két szeletet egy rántottához, közben fejre állítottam és ez a látvány tárult elém.

Jól látható, hogy holland állatorvosi bélyegző van rajta.

Most akkor mi van?

Hollandiából hozzuk a kolozsvári szalonnát? Ezt nehezen hiszem, mert az íze olyan mint a hagyományosan pácolt.

Holland disznó szalonnáját hozzuk be? Idehaza nem lehet kolozsvári szalonnának alkalmas disznót találni? Olcsóbb Hollandiából idehozni? Onnan, ahol még a magyar vendégmunkások is többet keresnek, mint itthon?

Egyáltlán miért idehaza kell megtudjam, honnan származik az, amit megveszek?

Jó ilyet látni, mert egyáltalán nem általános az, hogy valaki a nevét adja ahhoz, amit csinál. Ugyan elárulva tájékozatlanságomat bevallom, nem hallottam a Nagypapa nevét, de egyértelműen pozitív, hogy valaki büszkén viszi tovább a családi tradíciót.

Ez a bolt amúgy sem egészen olyan, mint a többi. Van valamilyen lengyel beszerzési forrásuk, ettől más a választék, mint amit minden boltban láthatunk.  Érdekes dolog kipróbálni a más ország ízlése szerint készült felvágottakat. Vannak nagyon finomak közöttük, és van olyan is, ami nekem nem ízlett.

Ezekről még a pultban ki is derül, honnan származnak. Egy nevében is hagyományos magyar terméknél ez miért nem derülhet ki?

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos