Dalmát prosek házilag – fűszeres likőrbor

Kategória: Alkoholos italok

prosek1Aki nyaralt már Dalmácia tengerpartján, alighanem ismeri ezt az üveget. Nagyon gazdag, fűszeres ízű, szinte likőr erősségű desszertbor, ami ugyanúgy nem trendi módon száraz, mint a mi aszúnk. Ennek ellenére nem csak a szép emlékek felidézése lehet olyan alkalom, amikor szívesen iszunk belőle.

Ez a recept persze nem prosek, csak annak utánzata, ami ráadásul kármentésként készül. Aki csinált diólikőrt, az kiváló másodlagos hasznosítási lehetőségként készítheti ezt a proseket, persze a receptben leírt fűszerezést alapul véve is elkészíthető. Amikor leszűrjük a likőrt, ott marad a sok fűszeres dió, benne nem kevés alkohollal. Ezt a likőrágyat öntsük fel borral, adjunk hozzá literenként 10 – 15 dkg cukrot, és zárjuk le. Néhány hétig hagyjuk állni, eleinte naponta felrázva, hogy a cukor feloldódjon. Leszűrés után fogyasztható, az igazi, finom, prosekutánzat.

A képen nagyon sötétnek látszó folyadék van az üvegben, holott az eredeti prosek fehér szőlő bora. Tapasztalatom szerint ugyan még távolabb kerülünk az autentikusságtól, viszont finomabb vörösborból készítve. Nem kell hozzá valamelyik felkapott pincészet zászlós bora, de azért ne koccintósfélével próbálkozzunk.

 


2 hozzászólás a recepthez: “Dalmát prosek házilag – fűszeres likőrbor”


  1. erika says:

    Nagyon örülök hogy rátalaltam az oldalra tényleg sok elkészíthetö dolog van. Ha még hozzávesszük azt a szempontot hogy tényleg nem mindegy mi is van benne amit megeszünk.

    üdv erika

  2. Ezt nem lehet kihagyni.



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos