Datolyás csók vagy keksz, arabosan

Kategória: Aprósütemények

Ez az abszolút 30 perces sütemény, de ebben már a sütési idő is benne van.

Az ötletet egy kedves ismerőstől kaptuk, aki amellett, hogy egy tüneményes kis srácot nevelget, próbálja haza ízekkel kényeztetni Katarból ideszármazott férjét.

Nem csak hamar megvan, de elég sokáig eltartható is lenne, ha már annyira feledékeny lennék, hogy nem tudnám, hol is a süteményes doboz. Ehhez persze még az orromat is be kéne fogni, mert olyan illata van, hogy nem csak nyomozókutya találja meg. Úgy látszik, nem nyomtam elég laposra, így ez most inkább a puszedli nevet érdemli ki, nem a kekszet.

15 dkg magozott datolya
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
5 dkg dió (épp ennyi volt egy üveg alján)
10 dkg barna cukor
25 dkg zabpehely
fél kocka vaj (a negyedkilósból)
2 tojás
fél zacskó sütőpor
vanília, narancshéj, fahéj, szerecsendió, kardamom

A tojást a cukorral habosra kevertem, hozzáöntöttem a megolvasztott, de nem forró vajat.

A datolyát, diót és a lisztet a forgókésesben összeaprítottam, hogy a datolya kis darabokban legyen. Belekevertem a sütőport, fűszereket és a tojásoshoz kevertem. Végül fakanállal belekevertem a zabpelyhet is, ekkor már olyan sűrű volt, hogy inkább nem terheltem vele a gépet.

Ekkor következik a dolog gyártástechnológiai része. Sütőpapíros tepsi bal kézről – három egymásban. Jobb kézről a tál a tésztával, amiből kiskanállal nagyjából egyforma darabokat veszek. Bal kézzel a tepsire teszem, kicsit szabályosra igazítom a szélét és laposra nyomom. A közben 180 fokra előfűtött sütőbe pakolom be a tepsiket, ahogy megtelnek. 10 – 15 perc kell ahhoz, hogy színt kapjanak. Ha vastagabbra hagyjuk, puhább lesz, ha vékonyra lapítjuk, ropogós, kekszféle.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: