Kókuszos, diós datolyagolyó

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Sütés nélkül

kokuszgolyo-datolyabol1

A látszat csal! Ez teljesen szimpla kókuszgolyónak néz ki, pedig nem az, annál sokkal izgalmasabb a recept. Keksz például még a környékén sem volt, amikor készült, és nem kakaótól barnás.

Elkészítése ugyanúgy nem áll sokból, mint a kekszes golyóké, bár ha még a tahinit is magunk csináljuk, el lehet vele játszani egy darabig.

50 dkg kimagozott datolya (piaci magosoknál kimérve, kapni magozott datolyát)
25 dkg dió
2-3 ek tahini (szezámmag paszta)

Nem előírás, de célszerű a diót szárazon megpirítani kissé, épp csak annyira, hogy illatozni kezdjen. Kihűlés után dobjuk a forgókésesbe és aprítsuk középfinomra. Ne legyen pempő, maradjanak benne darabkák is. A datolyát nyomkodjuk szét, ha nagyon száraz dobjuk azt is az aprítóba. Esetleg kevés folyadékot tölthetünk is hozzá, ami lehet amaretto likőr, vagy akár narancslé is, ha gyerekek is kapnak belőle. Az egészet gyúrjuk össze annyi tahinivel, hogy összeálljon. Hempergessük kókuszreszelékbe, különben mindenhez odaragad, egyk a másikhoz, mindegyik a tányérhoz meg az ujjunkhoz is.

Nem elírás, tényleg nem kell cukrot hozzáadni, a datolya olyan édes, hogy az épp elég bele. Ha a tahinit is magunk készítjük, a szezámmagot is pirítsuk meg szárazon, sokkal intenzívebb, finomabb lesz az íze.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos