Melengető puncs – felnőtt és gyerek változatban

Kategória: Alkoholmentes italok, Alkoholos italok

A melengető téli italok egyik kissé feledésbe merült fajtája a puncs. Beszorult a forralt bor árnyékába, és könnyen megeshet, hogy a neve hallatán hamarabb jut egy rózsaszín torta az eszünkbe, mint valami pohárba való.

Alapvetően különböznek pedig, hiszen a puncsba nem feltétlenül kerülnek fűszerek – bár nem tilos – viszont feltétlenül kerül bele valami bornál erősebb ital is.

Ha sikerül a gyerekeket is átfázatnunk a hóban, Ők se maradhatnak ki a melengetésből, persze azért az alkoholosból még ilyenkor sem kaphatnak.

A felnőtt változathoz főzzünk 2 dl erős fekete teát, de nem ízesítettet. Töltsünk hozzá 2 dl vörösbort, illatosítónak 0,5 dl fehér muskotályt (tudom, mutassak vöröset) és egy stampedli konyakot. Ha a bor nagyon kihűtötte, melegítsük meg, de ne forraljuk, kár lenne elpárologtatni az alkoholt belőle. Csak akkor cukrozzuk meg az egészet, ha egyforma ízlésűnek ismerjük a jelentkezőket. Inkább tegyünk a pohárba 1 – 2 barna kockacukrot és arra öntsük a puncsot. Inkább kétszemélyes adag, mint három.

A gyerek változathoz 3 dl vízben főzzünk ki két filter gyümölcsteát. Keverjünk hozzá 1 dl narancslevet ás 1 dl gyümölcslevet (cseresznye, meggy, feketeribizli, alma). Édesítsük egy kanál mézzel és díszíthetjük egy karika citrommal, édesszájú gyerekek (látott már ilyet bárki is?) esetén naranccsal. Bevállalós gyerekek teájába belefőzhetünk egy csillagánizst, hogy még ízesebb, illatosabb legyen.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos