Epret késsel?

Kategória: Egyebek

Szépek, szezonjuk van, az időjárás miatt ennek ellenére drágák. Mégis vesszük, hiszen szeretjük és nem állhatunk ellen vonzerejüknek.

A pucolása az, amitől újabban a hideg ráz. Nem, nem vagyok olyan mazochista, hogy csak kimagozva enném meg, csak a csumáját szedem le.

Jobban mondva szedném…

A csumája ugyanis nem jön. Emlékszem még, hogy az ember felhajtotta a banánszoknyáját és hozzáfogta a szárához, majd egy mozdulattal kicsavarta. Az érett szemekből ilyenkor a közepén levő “gyertya” is kicsusszant.

Ezeknek eleve úgy szakad a szára, hogy nincs mit megfogni. A levélkéit is hiába hajtom fel, megcsavarintva csak azok szakadnak le, a szár csonkja keményen ül a helyén. Kénytelen vagyok késsel pucolni az epret, minden szemet megskalpolva.

Gyanítom, hogy fajta kérdése lehet, mert a láthatóan és érezhetően érett szemek is így viselkednek. A húsuk is olyan kemény, hogy legjobb a késsel gerezdekre vágni.

Értem én, hogy szép új világunkban a termelés, szállítás és a kereskedelmi érdek azt diktálja, hogy ilyen irányban “fejlesszék” a fajtákat. Ugye azért nem válik paradicsom módjára élvezhetetlenné az eper is? Valaha eljutunk oda, hogy a vevő, a fogyasztó érdeke is szerepet játsszon?

 


2 hozzászólás a recepthez: “Epret késsel?”


 1. szepyke says:

  Szerintem ez nem magyar eper…
  Azt vettem észre, hogy a magyar epernek kijön a csumája, a spanyolnak nem….

  Csak a spanyolt is eladják, mint magyar eper… de lehet, hogy tévedek??
  Akkor biztos, hogy magyar, ha Te szedted a szedd magadon, de ha nem, akkor simán lehet spanyol…

 2. topy says:

  sajnos fajta kérdése, kertből is ettem már olyat, hogy ki kellett belőle műteni a szárát
  de szinte minden gyümölcsre, zöldségre igaz, hogy a szállíthatóság és a látvány elsődleges lett, a kevésbé ‘piacképes’ fajták lassan teljesen eltünedeznek; a piacon még csak-csak el lehet csípni nénikéknél, bácsikáknal, de egyre nehezebb, ahogy fogyatkoznak az őstermelők
  vannak bíztató jelek, pár fiatalabb termelővel már találkoztam, akik beprónálkoznak ízletesebb, ‘hagyományos’ fajtákkal, amiket ugyan nem lehet egy hétig rázatni teherautón körbe-körbe az országban, viszont sokkal finomabbak; este-hajnalban leszedik, reggel hozzák a piacra; csak sajnos kevesen vannak, meg az igazi őstermelős piacok is fogyatkoznakÍrjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos


%d bloggers like this: