Fogyókúrás köret hagymából

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Húsmentes fogások, Köretek

Ha már egyszer szinte zsírtalan pecsenyét sütöttem ebédre, kellett hozzá valami kevés kalóriát és szénhidrátot tartalmazó köretet is sikeríteni.

A hagyma ilyenkor is jó szolgálatot tesz, ha nem feledjük, hogy fűszerezésen kívül is nyugodtan számíthatunk rá. Van a hagymának valami édessége, ettől szinte elvárja, hogy markánsan fűszerezzük, akár kicsit keletiesen is.

Hámozzuk meg a nagyobb fej hagymákat és vágjuk félbe a csúcsától a gyökeréig. Ellenőrizzük, hogy nincs-e benne rothadásnak indult réteg. Sajnos ez elég gyakori jelenség. Ha még nem büdös – a romló hagyma félreismerhetetlen szagú – elég szétszedni és azt a rétegét kidobni belőle. Az így előkészített hagymát vágjuk egyenletes, nem túl vékony szeletekre. Ezeket a félköröket tegyük két evőkanál olajra egy fazékban. Sózzuk és fűszerezzük meg. Bors és szerecsendió mindenképp kell rá, de jól illik hozzá a curry is. Aki egzotikusabban szereti, akár római köménnyel is megszórhatja, vagy csípőssé teheti chilivel. Öntsünk rá két korty fehérbort – az íze miatt lehetne vörös is, de elég bizarr színe lesz tőle – majd lefedve, közepesnél kisebb lángon pároljuk puhára. Nem cél, hogy barnára pirítsuk, de ha megkapja a szélét, az egyáltalán nem baj. Böjtös napon akár krumplihoz feltétként is kínálhatjuk, húsmentes ebédnek is nagyon finom.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos