Füstölt májas

Kategória: Disznóhúsok, Hideg ételek

1 kg disznómáj
1 kg tokaszalonna
60 dkg tarja
25 dkg vöröshagyma
10 dkg zsír
1 dkg törött fekete bors
1 dkg őrölt szegfűbors

1 mokkáskanálnyi majoránna

A húsféléket – tokaszalonnát, tarját – sós vízben puhára főzzük és levéből kiemelve hűlni hagyjuk. A májat a húslébe tesszük és 20 percig főzzük, majd hűlni hagyjuk és hozzáadjuk a főtt húsokhoz s együtt ledaráljuk. A lereszelt vöröshagymát a zsírban sárgára fonnyasztjuk, majd az egészet összedolgozzuk a sóval és a fűszerekkel. Ha szükséges, annyi húslevet adunk hozzá, hogy kellő sűrűségű masszát kapjunk, és lazán betöltjük a hurkabélbe. A végeit jól elkötve csendes forrással 90 fokos vízben főzzük 30 percig. A főzőléből kiemelve hideg vízben lehűtjük, majd a vízből kivéve szellős, hűvös helyre tesszük. Ha teljesen leszáradt, hideg füstre helyezzük és világos pirosra füstöljük. A füstről levéve hűvös, száraz helyen tároljuk. Hetekig őrzi ízét, illatát. Hidegen fogyasztható

 


7 hozzászólás a recepthez: “Füstölt májas”


 1. gergo says:

  Szia!

  Azt szeretném kérdezni, hogy meddig áll el ez a májas, és milyen helyen kell tárolni? Mint a kolbászt és sonkát?

 2. jókaja says:

  Egy májas, még ha füstölt is, sem szívesen tárolnék 3-4 hétnél tovább. Azt is csak így télidőben, szellős, fagypont közeli padláson, kamrában.
  Városi körülmények között 20-30 dkg-s adagokban befagyasztani javaslom.

 3. gergo says:

  nagyon köszi a gyors választ

 4. Botlik Nádica says:

  Nagyon örülök ennek a májas hurka receptnek , csak azt nem tudom , hogy mi az a hidegfüst , milyen fával kell füstölni: Üdv Nádica

 5. jókaja says:

  A hideg füst az, amit hagyományosan használnak a kolbász és sonka füstölésére. Semmiképp se mehet szobahőmérséklet fölé. (Ellentétét a meleg/forró füstöt a húsipar használja, itt a füstölés közben a hús meg is fő.)
  Füstölésre gyantamentes keményfát szokás használni. A fenyőtől fekete és kissé kesernyés lesz, ilyet Tirolban készítenek.
  A legtöbben a bükkfára esküsznek, azt könnyű is beszerezni. Nagyon finom, egyedi ízeket lehet elérni gyümölcsfák használatával.

 6. Raid Xavér says:

  Ha a hagymát megpirítás után leszűrjük és csak a zsírt tesszük bele sokkal tovább eltartható 2-3 hónap is! A hagyma miatt gyorsabban romlik!

 7. jókaja says:

  A tárolásról feljebb volt már szó. Gyakorlatban még nem érte meg egyik adag sem a két hetes kort – elfogyott 🙂Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos


%d bloggers like this: