Málnazselés túrórudi torta
Hozzávalók (16-18 cm-es formához)
15 dkg zabpelyhes keksz
5 dkg vaj
3 dkg keserű csokoládé
a málnazseléhez:
50 dkg málna
5-10 dkg cukor
2 teáskanál zselatin
kevés málnalikőr (kimaradhat)
a túrókrémhez:
50 dkg túró
3 dl tejszín
2 evőkanál méz
1 rúd vanília
1 citrom reszelt héja
3 teáskanál zselatin
a bevonathoz:
15 dkg keserű csokoládé
2-3 dkg kókuszzsír vagy vaj
liofilizált vagy aszalt málna
A kekszet forgókéses aprítóban összedolgozzuk a meglágyított vajjal és csokoládéval. A sütőpapírral bélelt forma aljába egyenletes rétegben belenyomkodjuk és a hűtőbe tesszük.
A tejszínt a vanília kikapart magjával és a rúddal megforrósítjuk, de nem forraljuk fel. Hozzáadjuk a mézet és a zselatint. A túrót villával összenyomjuk és beledolgozzuk a reszelt citromhéjat. Ha a túró nem volt savanykás, a citrom levéből csepegtethetünk bele. Elkeverjük a langyosra hűlt zselatinos tejszínnel és a felét a közben megkeményedett kekszes alapra öntjük. Betesszük a hűtőbe, amíg megköt a zselatin.
A málnát villával kicsit összenyomkodjuk, és felforraljuk. Pár perc főzés után hűlni hagyjuk, majd hálós szűrőn átpasszírozzuk, hogy a magjaitól megszabaduljunk. Hozzáadjuk a cukrot és annyira melegítjük meg, hogy a beletett zselatin megolvadjon. Hűlni hagyjuk, közben elkeverjük benne a likőrt. Amikor már csak kézmeleg, ráöntjük a megdermedt túrókrémre. A hűtőbe téve megdermesztjük a gyümölcszselét is.
Vígőz fölött, szorgosan keverve meglangyosítjuk a maradék túrókrémet, hogy a zselatin ismét megolvadjon. Hűlni hagyjuk és max. kézmelegen rásimítjuk a megkötött gyümölcszselére. Még egyszer hűtőbe tesszük, amíg megköt.
Bevonás előtt fél órával vegyük ki a hűtőből, hogy a felszíne ne legyen olyan hideg és ne dermedjen rá túl gyorsan a csokimáz. A csokoládét lassan összeolvasztjuk a zsiradékkal, épp csak annyira megmelegítve, hogy folyóssá váljon. Szilikon ecsettel két rétegben körbekenjük a formából kivett torta oldalát, közben pár percig hűlni hagyva a csokoládét. Aki biztos kézzel tudja a torta oldalát is bevonni a tetejére öntött csokoládéval, ezt a lépést kihagyhatja. A csokoládét a torta tetejére öntjük és hosszú pengéjű késsel szépen elsimítjuk. Célszerű ehhez a tortát rácsra tenni, pl. a grillezős mikróhoz adott kerek rácsot használhatjuk erre. Amíg még nem dermedt meg a csokoládé megszórjuk a liofilizált málnadarabokkal. A lefolyt csokoládét a rács alá tett sütőpapírról könnyen felszedhetjük.
Tipp: a szezonnak megfelelő, színes, markáns ízű gyömölcsökkel is készülhet, pl. meggy, áfonya, szeder, stb.
csoki és túró, együtt nagyszerűek 🙂 én tejcsokival fogom csinálni, az van itthon most bőven, és tuti úgy is isteni