Füstöltsajtos pogácsa

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Sós sütemények

Nagy kedvencünk ez a sós sütemény, ami neve ellenére nem hasonlít a megszokott pogácsákra.

Égetett tészta az alapja, ami ijesztően hangzik ugyan, de egyszerűen elkészíthető. A sütés közben szépen megdagad, a közepe üregessé válik, ezzel a szorgosoknak lehetőséget ad arra, hogy meg is töltsék. Anélkül sem száraz és önmagában is nagyon jóízű. Még sose öregedett meg valami doboz mélyén.

2,5 dl víz
10 dkg vaj
15 dkg rétesliszt
1 kávéskanál só

4 tojás
10 dkg füstölt sajt

A sós vizet forraljuk fel a vajjal, majd szorgos keverés közben csurgassuk bele a lisztet. Takaréklángon főzzük pár percig, eközben erőteljesen keverjük, mert nem csak pufog, de képes oda is égni. Vegyük le a tűzről és keverjük további néhány percig. Keverjük bele a reszelt sajtot, majd egyesével a tojásokat is. Mikor az egészet egyenletes, sima tésztává kevertük, takarjuk le és tegyük 4 órára vagy egy éjszakára a hűtőbe.

Kanállal vegyünk belőle egyforma darabokat és vizes kézzel (a tészta meglehetősen ragacsos) formázzunk gombócokat belőle. Sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, két ujjnyi távolságokat hagyva közte, hogy kedvére dagadhasson a melegben. 200 fokra előmelegített sütőben süssük, kb. 20 percig. Inkább kicsit világos legyen, mint sötét, mert a megégő sajttól keserűvé válik. Sülés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert ha megfázik, összeesik. Lehet a tetejét tojással kenni, reszelt sajttal megszórni, stb.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: