Marcipánnal töltött keksz
Olyan nagyon igazi, téli illatú, fűszerezésű finomság, akár Karácsonyra is készülhetett volna.
Akinél az először kóstoltam, tényleg inkább kekszféle volt. Ő kinyújtotta a tésztát, ráfektette a kinyújtott marcipánt, amit befedett a tészta másik felével. Én féltem, hogy sütés közben megolvad, kifolyik a marcipán, így hát inkább ilyen kis táskákat hajtottam belőle.
Akármelyik változatot is választjuk, készüljünk fel rá, hogy a kihűlési időt is alig éli túl, annyira gyorsan bír elpárologni.
35 dkg liszt
20 dkg vaj
15 dkg cukor
1 tk sütőpor
fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, kardamom, csipet fehérbors és gyömbér
Keverjük össze a lisztet, cukrot és a fűszereket, majd adjuk hozzá a kis darabkákra vágott, hideg vajat, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk tésztává. Fóliába csomagolva tegyük egy órára a hűtőbe.
Nyújtsuk ki és vágjunk belőle négyzeteket. A marcipánt is nyújtsuk ki, és vágjunk belőle kis háromszögeket, amik kisebbek, mint a félbehajtott tészta. Mindegyik tésztára tegyünk egy marcipán darabot, hajtsuk félbe és a szélét nyomkodjuk össze. Sütőpapírral bélelt tepsin süssük, 180 fokon, 25 – 30 percig, vagy amíg épp színesedni kezd. Ízlésünk és az épp kéznél levők szerint díszítsük fel.
Jesszus… Belegondoltam az illatába…
Szabadna a fotómodellt? Ugye szabad???